Военната помощ за Украйна: България ще даде леко стрелково оръжие и боеприпаси

223
Никола Стоянов

България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси. Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред журналисти след церемонията по откриването на нов логистичен център в Божурище, в който са инвестирани 16 млн. лева, предаде dariknews.

По думите му предоставянето на военната помощ ще стане на база на взетото решение на парламента.

Министърът на отбраната е предоставил списък какви са възможностите на Българската армия. Този списък съвсем скоро ще излезе, уточни Стоянов. Той изтъкна, че помощта, която ще даде България на Украйна, няма по никакъв начин да засегне боеспособността на Българската армия.

„Това, с което помагаме, е това, с което можем да си позволим да помогнем в момента“, отбеляза служебният министър на икономиката и индустрията.

Украинският посланик у нас по-рано през месеца предостави  списък с най-нужните оръжия и средства за отбрана. Сред най-важното въоръжение в списъка за военна помощ, предоставен от Украйна, са артилерийските оръдия, средства за отбрана, в това число за военновъздушна отбрана, снаряди, амуниции, танкове, БТР-и и самолети, изтъкна посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

Припомняме, че депутатите решиха в началото на месеца на първо четене, България да предостави военна помощ на Украйна. Предложението бе прието със 175 – „За“, 49 „Против“ и 1 се въздържа. Предложението бе подкрепено от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Демократична България“ и „Български възход“.