Водолази успяха да се качат на потъващия „Вера Су“

48

От МОСВ обявиха, че товарът на кораба е чист карбамид и във водата нямало тежки метали!?

Двама специалисти-водолази успяха да се качат на затъналия край Камен бряг кораб „Вера Су“. Операцията по огледа на плавателния съд се провежда при лошо време.

Изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ капитан Венцислав Иванов и главният директор на „Аварийно-спасителна дейност“ вицеадмирал Румен Николов трябва да направят инспекция на състоянието на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“, предаде БНТ.

Последният водолазен оглед показа, че има множество пробойни по заседналия плавателен съд. Експертите ще огледат какво е състоянието му в момента.

На място е катер на морските сили, който прави подхождане към кораба. Експертите трябва да проверят навигационната апаратура и да вземат документи, необходими на следствието, които капитанът не е взел при евакуацията на екипажа.

Днес от МОСВ обявиха, че товарът на „Вера Су“ е чист карбамид и във водата няма тежки метали. От ведомството уверяват, че екипите му продължават да проследяват ежедневно състоянието на морската околна среда в акваторията на авариралия кораб „Вера Су“.

В непосредствена близост до заседналия кораб са изследвани водите за съдържание на тежки метали – желязо, манган, цинк, олово, кадмий, никел, общ хром. Отчетените резултати по всеки от анализираните метали са под границите на стандартите за качество на околната среда, което е индикация, че водите около кораба не са замърсени с метални соли.

Направените анализи по биологични елементи за качество – фитопланктон /развитие на водорасли/ и хлорофил-а, потвърждават екологична оценка за „умерено състояние“ на крайбрежните води, където се намира заседналият плавателен съд, посочват още от МОСВ. И уверяват, че продължават всекидневно да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб.

Б.Р. Кой ще изтребе рибата –  тежките метали ила карбамида?