Водачът на Българския национален съюз Звездомир Андронов: Управляващите са слепи с лявото око за крайнолевите формирования

156
Звездомир Андронов

– Г-н Андронов, поредното издание на „Луковмарш“ все пак се състоя. Как премина то тази година предвид наложената забрана?

– Това беше 18-а поредна проява – възпоменателно шествие в памет на генерал Христо Луков. Тази година се състоя въпреки пречките, създадени от Столична община и от полицията. Шествието беше заявено още преди около година, но в деня на събитието се получи заповед от столичния кмет Йорданка Фандъкова, която, с абсолютно изсмукани от пръстите аргументи, прекрати мероприятието. Ние обаче очаквахме това и успяхме да проведем шествието, макар и по съкратен маршрут. Събитието завърши пред къщата на генерал Луков, където се проведе възпоменателна церемония.

– Не за първи път шествието в памет на ген. Луков е спирано, но пък отново станахме свидетели на демонстрации на леви формирования, някои от които крайни. На въпросните шествия се издигат плакати с ликовете на убийците на генерала. Как си обяснявате това, че възпоменанието на един български генерал и герой от войните е спирано, а крайнолеви формации шестват спокойно по софийските улици?

– Обяснявам си го с това, че явно управляващите са слепи с лявото око и не виждат колко абсолютно опасни и вредни за държавата са тези формирования и им позволяват свободно поле за действие. От друга страна се пречи всячески на провеждането на възпоменание за един достоен български офицер. За мен това е продиктувано от желанието на управляващите да бъдат потупани по рамото от чужди посолства и международни институции. Самият климат в Европа е такъв, че се толерират крайнолеви формирования, а всичко, което е свързано с националната памет и идентичност, по един или друг начин се потиска. Ето защо и на нас по всякакъв начин ни се пречи, а се помага на организации и хора, които открито проповядват политически тероризъм. Убийството на един човек пред очите на непълнолетната му дъщеря, каквото са сторили Виолета Якова и Иван Буруджиев на 13 февруари 1943 г., е точно това – тероризъм.

Генерал Христо Луков

– Всяка година около „Луковмарш“ се говори за шествие на някакви нацисти по улиците. Как ще отговорите на тези обвинения? Вие лично видяхте ли подобни прояви?

– Ако някога е имало нещо, което е в разрез с българските закони, на „Луковмарш“, то той щеше да е отдавна официално забранен. Нашите врагове най-много щяха да се радват, ако е имало такива неща. Никога не е имало символи, лозунги в тази посока, не е имало реални аргументи да се забрани маршът. Всички обвинения за нацизъм, фашизъм, расизъм, ксенофобия и т.н. са едни кухи фрази, които се използват, и не се дават никакви факти и аргументи в тази посока. Враговете ни се надяват, че повечето хора ще приемат безкритично това, което се приказва по наш адрес.

– Нека в края на нашия разговор да обърнем поглед към фигурата на самия генерал Христо Луков. Наскоро Вие издадохте книга с негови речи и статии. С какво е точно ценна тази книга и защо нашите читатели биха имали интерес да я прочетат?

– Тази книга би била интересна за всеки, който се интересува от българската история, за да разбере какво е мислил и говорил ген. Христо Луков. Противниците на „Луковмарш“ хвърлят едни обвинения към него, които не почиват на реални факти и документи като доказателства. Най-добрият начин да разберем какъв е бил един човек, е да видим какво е говорил и мислил той. В книгата, която издадохме, са събрани над 70 негови речи и статии в периода между 1936-а и 1943 г. Чрез нея всеки сам може да разбере какъв човек е бил Христо Луков, за какво е живял и за какво се е борил.

Въпросите зададе:
Десислав ТЕНЕВ