Вносът на украински мед е свалил цените на родното производство

309
Ростислав Рашев - председател на старозагорското пчеларско дружество "Липа"

Пчеларите в Старозагорско изпращат противоречива година, споделиха от дружество „Липа“

Сравнително добри добиви, но ниска цена на пчелния мед и обедняване на стопаните. Тази оценка за отминаващата 2022 г. за „Старозагорски новини“ направи Ростислав Рашев – председател на пчеларско дружество „Липа“ в Старозагорско. За разлика от предходните 5 години в настоящата климатичните условия са благоприятствали нормалното протичане на пашите на пчелите. Рашев коментира, че пролетните дъждове са отворили пътя към нормални за сезона добиви, а впоследствие валежите през септември са позволили на пчелите да се подготвят за зимния сезон. По традиция най-големите количества мед пчеларите от Централна България са получили от слънчогледа. Заради паднали около Великден слани проблем възниква с добива на мед от акация. „На много места в нашия район тази паша не се получи. За щастие, при останалите нямахме проблеми. Минус за нас като пчелари в този регион е, че не можем особено да разчитаме на големи лавандулови масиви, такива с бял трън и кориандър. Тези от колегите, които практикуват подвижно пчеларство, все пак успяха да добият такъв мед“, обясни Ростислав Рашев.

Икономическата криза и войната в Украйна се отразяват на пазара на продукцията, добита през годината от българските пчелари. Това е основният извод, който председателят на дружество „Липа“ сподели в отговор на въпрос за цената на меда. Въпреки по-високите разходи и скока на цените стойността на пчелния продукт пада. Според него фундаментална причина за това е възприетото от ЕС решение да премахне митата за износ на продукти от Украйна, с което се цели облекчаване на ситуацията, в която страната изпадна с началото на военните действия. По думите на Ростислав Рашев вносът на украински мед е свалил цената на родното производство, което е експортно ориентирано към Германия.

Вносният от Украйна мед

„В резултат на това цената на количествата на едро остана същата или по-ниска от миналогодишната. Говорим за стойности от около 5.60 лв. за килограм“, обясни Рашев. Леко поскъпване е отчетено в цената на меда на дребно, като скокът е в диапазона около 1 лв. По думите му обаче нищо от това не влиза в джоба на пчеларя, тъй като инфлацията е повишила драстично стойността на буркана, капачката и етикета. „На практика ние обедняхме. Медът не е от първа необходимост и това определя пазара му в тази изострена ситуация“, обясни Рашев. Той коментира, че сред пчеларите не е воден разговор за протести срещу вноса на украински мед. С цел смекчаване на последиците от войната в Украйна местните производители получиха и компенсация. Според председателя на „Липа“ помощта е важна в настоящата ситуация, но със сигурност не може да компенсира изцяло пропуснатите ползи от по-ниската изкупна цена.

Същевременно пчелните семейства продължават да бъдат измъчвани от няколко вида заболявания, които имат своите икономически последици за бранша. Случаи на американски гнилец е причина за унищожаването на кошери в Пловдивско. Заболяването не се лекува. Традиционен паразит по пчелите е и вароатозата. Ростислав Рашев посочи, че с това заболяване секторът среща все по-сериозни проблеми. Той поясни, че пчеларите губят битката с паразита поради две причини. „Това най-общо са слабата информираност на колегите за действията, които трябва незабавно да предприемат, както и развитието на самия паразит, който става все по-устойчив. Той нанася големи щети. Вероятно и тази пролет ще имаме много загинали пчелни семейства“, прогнозира Рашев. Нозематозата е третото значимо заболяване в страната. Чревният паразит не се лекува, а срещу него пчеларите прилагат добри практики в посока на подсилване на пчелните семейства. „Независимо от това очакваме с надежда следващата година. С малко по-добри климатични условия вярвам, че ще имаме една успешна година“, изрази оптимизъм Ростислав Рашев.

Живко ИВАНОВ