ВМРО няма да подкрепи ГЕРБ, иска подновяване на състава на ЦИК

49

Трябва да се спази законът и да се започне процедура за подновяване състава на Централната избирателна комисия. Това заяви пред БНР депутатът от ВМРО и зам.-председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

От БСП поискаха преди дни да се проведе избор за нови членове на ЦИК заради изтичането на мандата на настоящите. От ГЕРБ обаче настояват изборът на нови членове да стане след изборите за Европейски парламент, като дотогава настоящите членове на Комисията да продължат да изпълняват функциите си, припомни offnews.

„За да бъде отложен изборът, трябва да има достатъчно сериозни мотиви. За нас във ВМРО законът трябва да се изпълнява. Не виждаме сериозна причина да нарушаваме закона и да отлагаме избора“, коментира Веселинов.

Той обяви, че се надява в „Обединени патриоти“ да се проведат разговори и партиите заедно да предложат членове за ЦИК.

По повод предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс и обвиненията на БСП, че те ще доведат до изкривяване на резултатите на изборите депутатът от ВМРО обяви, че това са „поредните пропагандни тези на БСП“.

От ВМРО са против промяната в Изборния кодекс, според която ще се върнат номерата на партиите в бюлетините, обясни Веселинов и допълни, че според него точно липсата на номерата ще намали купения вот.