Вместо милиарди за военна техника – безплатни лекарства за деца и пенсионери, настояват от „Воля“

78

Кампанията на партията на Марешки започва от Стара Загора

Партия „Воля“ стартира в началото на седмицата национална кампания за цените на лекарствата в цялата страна под надслов „Да обсъдим заедно лекарствената политика и ценообразуването на лекарствата в България“, която акцентира върху безплатните медикаменти за деца и пенсионери на 65-годишна възраст. Това съобщи пред медията ни старозагорският депутат на формацията Кръстина Таскова. От предложението става ясно, че партията на Веселин Марешки ще настоява медикаментите за деца до 4 клас и пенсионери да се покриват от държавния бюджет, а за учениците от 5 до 8 клас те да бъдат на половин цена. Кампанията започва от Стара Загора, където вече са проведени разговори с граждани. „Към момента срещаме голяма подкрепа за предложението си, тъй като от бюджета на всяко семейство месечно излиза немалка сума за медикаменти за деца и пенсионери над 65 години. Затова ние от „Воля“ смятаме, че трябва да има промяна в лекарствената политика“, заяви Кръстина Таскова. От партията настояват държавата да увеличи процента от БВП, който се отделя за здравеопазване.

Изчисленията показвали, че ангажирането на държавния бюджет с подобна политика ще струва не повече от 3 млрд. лв. годишно. „Тук въпросът е кои са приоритетите на правителството. Страната ни е лидер по разходи за отбрана за отминалата година. Същевременно България е последна в този показател по линия на средствата за здравеопазване. Ние отделяме едва 4.5% от БВП за здравеопазване. Крайно време е да спрем с харчовете за милиарди за военна техника и да насочим действията си към реални политики за хората“, призова Таскова. Тя отхвърли твърденията, че кампанията е PR ход на партията и посочи, че подобна политика се прилага успешно в Гърция, Франция и Испания.

Предложението си от партия „Воля“ ще представят при обсъждането на бюджета за догодина. Кръстина Таскова призова управляващите и всички политически сили да застанат зад българските граждани, подкрепяйки безплатните лекарства за пенсионери и деца. „Това е крачка към по-модерно и справедливо здравеопазване. Вярваме, че такава трябва да бъде националната политика“, подчерта Кръстина Таскова.

Живко ИВАНОВ