Властта чу миньорите и енергетиците, но отново демонстрира брюкселски слугинаж

2452
Над 3 000 миньори, енергетици и представители на синдикалните федерации се включиха в протестния митинг в защита на комплекс "Марица изток". Синдикалният лидер на КНСБ в "Мини Марица-изток" Деян Дяков развя българското знаме в триъгълника на властта: "Нося знамето не на КНСБ, а на България, защото "Марица изток" е национално богатство", обяви той

Протестът от жълтите павета да се пренесе пред европейските институции призова вицепрезидентът на полския синдикат „Солидарност“

Хъс, много хъс имаше в протеста на миньорите и енергетиците от „Марица изток“, организиран на 13 октомври в столицата в защита на енергийната независимост на България. В протестния митинг-шествие, тръгнал от храм „Александър Невски“ и продължил към триъгълника на властта, се включиха и представители на другите въгледобивни райони в страната, от синдикалните федерации на химиците, машиностроителите, металурзите, транспортните работници и др., както и представители на полския синдикат „Солидарност“.

Под прозорците на Министерски съвет протестиращите изразиха категоричното си несъгласие с безумната национална и европейска политика за ликвидирането на въглищния комплекс „Марица изток“.

„Бъдещето ни е неясно и тревожно заради политиката на Европа, заради пропитата с лобистки интереси „Зелена сделка“, заради безхаберието на нашите управляващи, които години наред не защитиха националните интереси на България. Стига! Търпението ни вече свърши. Ако трябва ще стигнем до край, за да защитим нашите национални ресурси, да защитим нашите семейства и нашите деца, да защитим и Република България… Ние няма да позволим да бъдем използвани за популистки цели, ние няма да позволим да ни размотават от институция на институция. Няма да позволим европейското и национални безумия да унищожат поминъка на стотици хиляди хора. Да, в нашите сърца има гняв. Но няма страх, защото в сърцата ни пулсира енергийното сърце на България – комплекс „Марица изток“, и няма да позволим то да спре да тупти“, заяви от трибуната фирменият синдикален лидер на КНСБ в „Мини Марица-изток“ ЕАД Наско Митев.

Количката с подписите на 110 000 българи, защитили комплекс „Марица изток“, които бяха бурно аплодирани по време на протеста

Развял българското знаме, колегата му от ТЕЦ „Марица изток 2“ Деян Дяков недвусмислено обяви, че източно-маришкият комплекс е национално богатство, без работата на който половин България ще остане на тъмно. А задаването на крайна дата за затваряне на въгледобива в комплекса – като национално предателство.

За промяна на позицията на държавата относно „Зелената сделка“ настоя по време на протеста синдикалният председател на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“ Бисер Бинев. И зададе риторичния въпрос дали парите, които България очаква от Брюксел, са еквивалент на единствената целогодишна енергийна суровина – въглищата, с която България разполага за десетилетия напред.

„За нас е недопустимо и недоумяваме как в Плана за възстановяване и устойчивост се използват стъпки за закриване на производства. Някои хора не мислят как да възстановяват Европа от ковид кризата, а да усвоят определени средства. И заради тази политика на Брюксел в момента цяла Европа страда от високите цени на тока. Затова ние настояваме – незабавен мораториум върху цената на емисиите. Това би довело до намаляване на цената на ел. енергията.

В Плана за възстановяване и устойчивост най-спокойно се предлага да строим газова централа в ТЕЦ „Марица изток 2″, знаейки, че газът също емитира СО2. Това значи, че някой си е направил сметката как да прибере едни пари, а после му мислете, оправяйте се. Уважаеми г-да политици, не гледайте таваните и не мислете за срокове за затварянето на въглищните ТЕЦ. Вслушайте се в гласа на народа“, призова Владимир Топалов, председател на миньорската федерация „Подкрепа“.

Той и останалите синдикални ръководители бяха категорични, че протестът в София е началото на тяхната по-нататъшна борба, която ще продължи и пред европейските институции.

За това призова и вицепрезидентът на полския синдикат „Солидарност“. „Знаем много добре, че нашите държави могат да се развиват с по-бърз темп, ако имаме енергийна независимост. Ние предадохме нашия План за възстановяване и устойчивост в ЕС, но той не е разглеждан, защото върху нас се оказва натиск да отстъпим от производството на ел. енергия от въглища. Гарантирам Ви, че с Вас ще се случи нещо подобно. Но който иска спокойствие, не отива на война. Затова Ви казвам: „Борете се!“. Но не само тук, в София. Борете се на европейско ниво, пред европейските институции. Ние няма да Ви оставим!“, заяви той.

Представителите на полския синдикат „Солидарност“ начело с техния вицепрезидент, които дойдоха в София да подкрепят протеста на миньорите и енергетиците от „Марица изток“

З

а съжаление хъсът на протеста и очакването за адекватни решения беше смачкан от резултатите от преговорите между служебното правителство и синдикалните представители, които под аплодисментите на над 3000-те души, участвали в протеста, внесоха в Министерски съвет папките с подписите на 110 000 хиляди българи, подписали се в защита на комплекс „Марица изток“ и дългосрочната му работа на въглища.

„Аз съм дълбоко убеден, че днешният протест на миньорите и енергетиците тук, в София, няма да бъде последният“, обяви след височайшата среща, продължила над час и половина, президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Ако комплексът „Марица изток“ се затвори, то това да не се случи след 2040 г. и замразени цените на въглеродните емисии на сегашните нива. Това е обещал да лансира служебният премиер Стефан Янев пред зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс на предстоящата им среща на 15 октомври в София.

Янев е съобщил пред синдикатите още две предложения – проектът за улавяне и съхранение на въглероден диоксид ще бъде заложен в Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора, като предвидената сума за реализацията му ще е 1.7 млрд. лв. Както и да бъде създадено държавно предприятие за рекултивация на мините в Маришкия басейн, за което ще бъдат предвидени средства, заложени във Фонда за справедлив преход.

Сиреч, нищо ново „под слънцето“ – редактираният от служебното правителство на Румен Радев План за възстановяване и устойчивост ще бъде внесен в известния му досега вид (б.р. затваряне на въглищните ТЕЦ до 2038 г. и евентуални преговори за удължаване на срока до 2040 г.). А единственото му евентуално изменение ще бъде, че заложената парогазова централа нямало да бъде на територията на комплекс „Марица изток“. Въпреки че в Плана са заложени над 300 млн. лв. за прокарване на газови тръби за „Марица изток“!?

Незнайно защо, но над 100 души жандармерия охраняваше сградата на МС

Тъжно и жалко! Жалко и тъжно!

От сега е ясно, че васалната политика ще продължи и след избора на ново НС и евентуален редовен кабинет, защото хората, участващи в изборите, са едни и същи. Които през предстоящите 30 дни на предизборна кампания ще „свалят звезди“ пред миньорите и енергетиците, а когато бъдат овластени, ще се държат като настоящото служебно правителство.

Затова единственият начин да бъде спасен компекс „Марица изток“ е тотален натиск. „Борете се“, както ни казаха от полския „Солидарност“, синдикатът, който де факто даде старт и на промяната на тоталитарния строй в Европа!

Йовка НИКОЛОВА