Вицепремиерът Каракачанов: Възможна е наборна казарма от 2021 г.

240
Министър Каракачанов прие почетния строй и бойното знаме на Стрямската механизирана бригада

Връщането на наборната служба в БА е възможно при наличие на политическа воля още от 2021 година, заяви пред участниците във втория Национален събор на запасното войнство край град Крън вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, под чийто патронаж е проявата, събрала близо 4 000 души, служили под пагон в армията, полицията и други военизирани някога структури. Според Каракачанов това трябва да се случи след национален референдум, за който сега нямало време. Връщането на наборната армия няма да струва толкова скъпо, колкото се опасяват финансистите, настоя той и уточни, че ако се наложи по някаква причина мобилизацията на младите хора между 18 и 31 години, „те ще се окажат пушечно месо и лесни мишени“. „Крайно време е младите хора да бъдат възпитавани в дух и умения, а не на джендъри“, категоричен беше Каракачанов. По думите му ползваните до сега аргументи срещу наборното привличане „вече не важат“, тъй като много страни от ЕС и наши съседки върнали наборната служба, а в някои никога не е била отменяна. Вицепремиерът смята, че оптималният срок за това са 6-9 месеца, макар от СОСРЗ да смятат, че тя трябва да е поне 12-месечна и направи уговорката, че за жените обличането на униформа трябва да е на доброволен принцип.

Старозагорецът Николай Гичев представи пред съборяните част от своята лична колекция бойни отличия, сред които е изключително редкият орден за военна заслуга III степен, присъждан по време на Първата световна война

Близо 20 000 са запасните в България, отчете в словото си председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса генералът от резерва Златан Стойков, който обаче пресметна, че средната възраст на членуващите гони 70 години, като най-възрастният е 103-годишният генерал от някогашните Строителни войски и командир на пловдивската дивизия генерал Иван Желев, който поради здравословни проблеми не успя да дойде на събора. Ветераните представи 96-годишният капитан далечно плаване Атанас Илиев, който изгледа церемонията, седнал на стол.

По време на събора бяха демонстрирани различни бойни техники и способности от войните от 68 бригада „Специални сили“ и ВВС, както и умения от Прабългарската школа „Бага-Тур“. Представен бе десант от хеликоптер „Кугър“ и доцелни скокове с парашут от самолет „Ан“.

По време на събора бяха демонстрирани различни бойни техники и способности от войните от 68 бригада „Специални сили“

Идеята на организаторите е следващият, трети събор да бъде в Ямбол, където е единственият общински музей на бойната слава, съобщи в аванс о.з. генерал Златан Стойков.

Христо ХРИСТОВ