Вечер на пещерите организират в Стара Загора

118

На 18 октомври от 19 до 22 часа в Къщата на архитекта в Стара Загора ще се проведе Вечер на пещерите. Събитието е организирано от Спелео клуб „Саламандър“, които ще покажат снимки и видеоклипове на най-интересните скални образувания у нас, както и за дейността на клуба. По време на събитието ще стартира курс „Пещерняк“ и официално ще бъде открита фотоизложбата „Ние и пещерите“, която в момента е в Къщата на архитекта, а от 22 октомври ще бъде в РБ „Захарий Княжески“.

Авансово от Спелео клуб „Саламандър“ предоставиха информация за някои от пещерите в Старозагорска област:

Пещера „Лабиринтна“ (Цепнатината)

Тя е най-дългата пещера в областта. Общата й дължина е 387 метра. Намира се до старозагорското село Остра Могила. През 1999 година пещерняци от Спелео клуб „Саламандър“ разширяват тясна галерия и откриват 140 метра нови галерии.

Пещерата може да се раздели на две части – стари и нови. Старите части, известни до 1999 г., представляват тесни лабиринтни галерии с липса на образувания. Новите части са по-широки, богати на образувания и езерца.

Пещера „Чирпан бунар“

Намира се на едноименния извор, в землището на село Гранит, община Братя Даскалови. Пещерата е водна със средна дълбочина на водата около 1 м, дълга е 320 метра. До 1994 година е известно, че пещерата е дълга 79 м. Тази година пещерняци от клуб „Саламандър“ преминават през 3-метров сифон срещу течението на реката и откриват 250 метра нова галерия, която завършва с друг сифон, който засега не е преминат. Пещерата се използва за почивка при миграцията на прилепите към зимните им колонии.

Пещера „Мъгливият сняг“

Тя е близо до границата на Старозагорска област и е най-голямата и интересна пещера проучена от Спелео клуб „Саламандър“. Открита е през 1995 година от пещерняци на клуба по сведения на жител от град Твърдица. Намира се в местността Докса, на около 10 км северно от Твърдица.

Пещерата започва с 90-метров отвес. Общата й дължина до момента е 3 400 метра и дълбочина до най-ниската част – 146 метра. Все още пещерата не е проучена изцяло.

Пещера „Мъгливият сняг“ е една от най-красивите и интересни пещери в България. В нея се срещат много и на големи площи различни пещерни образувания – сталактити, сталагмити, хелектити, аргонити, драперии, кристали и други. Интересна е и морфологичната структура на пещерата – широки и високи галерии, тесни галерии, меандри, зали. През 2010 година Спелео клуб „Саламандър“ изгради в нея подземен лагер за улеснение на провеждащите се проучванията.

Вечерта на пещерите е с вход свободен, а организаторите канят всички любители на българската природа да бъдат техни гости в Къщата на архитекта.

(СН)