Венцислав Славов, „Аякс“:Трябват драконови мерки за справянето с африканската чума. Ситуацията е изключително сериозна

516
Венцислав Славов Снимка nbp.bg

В опит да намерят решение на създалата се криза с разпространението на болестта африканска чума по свинете у нас индустриалците в сектора са обсъждали възможността да отделят средства за изкупуването на животни, които се отглеждат в задните дворове по селата. За това призна пред „Старозагорски новини“ бизнес директорът на група от фирми „Аякс“ Венцислав Славов. Той обаче бе категоричен, че тази провокирана от настоящата стуация идея няма как да бъде реализирана. „Дори да се решим на подобна стъпка, ние не знаем колко нерегистрирани прасета има в Старозагорски регион. Ако се окажат около 3000 бройки, по 300 лв. на глава, това прави близо 1 млн. лв., които ние обаче няма как да отделим предвид текущите разходи, които така или иначе имаме. Има и друг момент, който пречи в осъществяването на подобна стъпка. Прасетата не са регистрирани и дори да бъдат закупени от нас, то ние не разполагаме с юридическата възможност след това да ги експедираме до кланици, за да бъдат реализирани“.

На среща с министъра на земеделието Десислава Танева и директора на БАБХ по темата Венцислав Славов е призовал държавата и нейните институции да влязат в своите функции и да осигурят средства за закупуването на тези животни. Позицията си Славов мотивира с факта, че в продължение на много години именно държавата, в лицето на нейните органи и териториални дирекции по места, си е затваряла очите за отглеждането на нерегистрирани животни в задните дворове по селата. По груби изчисления на индустриалния сектор нерегистрирани у нас са около 100 хил. животни, което означава, че около 30 млн. лв. трябва да бъдат намерени през държавния бюджет за закупуването на тези свине. „Парите не са малко, но трябва да бъде ясно, че много повече ще бъдат дадени за ограничаване на болестта. Нека обществеността си даде ясна сметка, че има съществена разлика при отглеждането на животни в двора на село и такива, които се гледат в индустриални ферми. В първия случай нямаме изпълнение на никакви мерки за биосигурност. Ето защо най-потърпевши от африканската чума са именно този вид животни. Това обаче създава опасност за нашия бизнес като цяло“, коментира Славов. А именно заради неспазването на мерките на биосигурността се дължи скоростното разпространение на болестта в страната, смятат специалисти.

По закон свинефермите са задължени да извършат регистрация на животновъден обект, както и стриктно да изпълняват мерките, предвидени в направлението биосигурност.

Веницислав Славов е категоричен, че старозагорският производител на свински продукти за пазара в страната е затегнал мерките за сигурност в своите три обекта в региона. Той уточни, че процедурите в свинефермите на „Аякс“ са ежедневни и се изпълняват стриктно, но форсмажорната ситуация, в която се намира България, е довела до тяхното затягане. „Извършихме укрепване на оградите на свинекомплексите, засилихме видеонаблюдението и дезинфекцията на тези обекти. Паралелно с това бе засилен контролът на достъп на превозни средства и хора във фермите. Налагаме изключително строг ветеринарно-медицински контрол по отношение на взимане на проби от стадата, извършваме и обучение на служителите“, обясни Славов.

В отговор на въпроса ни доколко правилни са действията на държавните институции за справяне с чумата бизнес директорът на групата от фирми „Аякс“ подчерта, че е доволен от предприетите мерки. По думите му ангажирането на армия, жандармерия и полиция с проблема показва, че държавата е на висотата на проблема. „Истински важно е за отрасъла посочените действия и обявените ангажименти да се изпълняват на терен изключително сериозно. Трябват драконови мерки за справяне с африканската чума. Не трябва да се прави никакъв компромис. Именно разбирането на сериозността е ключът към успеха по ограничаване на заболяването. Всеки казва, че няма как животните му да се заразят. Да, но нещата не стоят въобще така. Имаме информация, че има случай и в Стара планина. Има случаи на мъртви животни, които просто не се обявяват. Ситуацията е много опасна. Хората трябва да си дадат ясна сметка, че това не е конспирация, с която ще се ликвидира отглеждането на животни в задните дворове. Това ще са мерки, които ще се вземат за определен период от време. Когато заболяването отшуми, те отново ще могат да бъдат гледани в дворовете. Индустриалният сектор не е срещу един традиционен български обичай, но той трябва да се случва според установените правила. Всички ние с общи сили трябва да успеем да изкореним африканската чума по свинете, която в момента се появи на 15 места у нас“, призова Венцислав Славов.

Фирма „Аякс“ разполага с три свинеферми за отглеждане на животни в региона. В тях се полагат грижи за общо 13 000 свине-майки. През настоящата година фирмата е заложила цел да реализира на българския пазар около 350 хил. животни.

Живко ИВАНОВ