Великденски добавки по 40 лева ще получат 1,3 млн. пенсионери

50

Бонус ще вземат хората, на които се полагат до 348 лева включително

Днес правителството прие Постановление за одобряване на допълнителен трансфер в размер на 52 894 700 лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година за изплащане на еднократни допълнителни суми към пенсиите за април – т.нар. великденски добавки. Критерият за определяне на пенсионерите, които ще имат право да получат тези добавки, е линията на бедност.

Това означава, че всички пенсионери, на които за април сборът от пенсиите им заедно с добавките е до 348 лева включително, ще получат добавка от 40 лева. По разчети на НОИ това са 1 322 300 пенсионери, които заедно с пенсиите за април, ще получат и тази добавка.

Социалният министър Бисер Петков изтъкна, че решението на кабинета дава възможност на НОИ технологично да подготви и да изплати добавките с пенсиите за април, чието заплащане започва в началото на следващия месец.

„С това свое решение МС само в рамките на три-четири месеца осигури над 100 млн.лева за допълнителна подкрепа под формата коледни, а сега и великденски добавки на пенсионерите, които получават по-ниски пенсии“, отбеляза Петков, цитиран от dir.bg.

Междувременно се разбра, че се обсъждат два варианта, за да няма засегнати от промените в пенсионната формула.

Социалният министър заяви, че има постигнато съгласие за даване на възможност на пенсионерите да изберат дали периодът 1997 – 1999 г. – респективно доходът от този период, да бъде включен при изчисляване на индивидуалния коефициент и изтъкна, че е бил обсъждан и вариант да има такава възможност и за целия период, включително и този, който е преди 1997 г. (трите години по избор).

„Правим още малко разчети със съдействието на НОИ и в най-кратко време ще бъдем готови със законодателна инициатива, която ще бъде обсъдена с парламентарните групи в НС с цел нейната подкрепа и бързо приемане“, допълни министърът.