Ваня Михайлова, кандидат за общински съветник от ГЕРБ: Ще работя за задържането на младите хора в Стара Загора и развитието на даровитите деца

664

– Г-жо Михайлова, какво стои в основата на тази крачка, с която влизате в политиката? Вие сте позната на старозагорската общественост като един от президентите на „Зонта Клуб Стара Загора“, както и като човек от сферата на бизнеса?

– Реших се да вляза в политиката и да стана част от гражданската квота в листата на ГЕРБ след покана от страна на Живко Тодоров. За мен това е голямо предизвикателство! Благодаря му за положителната оценка и доверието, което ми гласува. В годините вярвах, че политиците трябва да управляват, бизнесът да инвестира, а обществените фигури да се ангажират с обществени дела. С времето обаче се убедих, че бизнесът и политиката трябва да вървят заедно, за да има успех. Дори на местно ниво, представете си, че липсва връзка и диалог между частния сектор и ръководството на Общината. Искам да подчертая, че влизам в политическия живот на нашия град без каквито и да е било притеснения. Работата ми на ръководна позиция е изградила в мен възможност да комуникирам с хора и да търся диалога. Противоборството в местния парламент по никакъв начин не ме притеснява.

– Защо се доверихте и приехте поканата именно на Живко Тодоров?

– Смятам, че той предприе една изключително правилна политика, доверявайки се и на хора, които не са партийно обвързани, но са се доказали в своите сфери на развитие. Всеки един от нас, които участваме в листата с кандидати за общински съветници от ПП ГЕРБ като гражданска квота, има с какво да допринесе за последващото развитие на Стара Загора. Живко Тодоров се стреми да изгради едно надпартийно управление в нашия град. Това е нещо ново на политическата сцена у нас и определено заслужава подкрепа. Той е млад и амбициозен човек, който доказа през последните 8 години, че знае как да управлява град като Стара Загора. Според мен е крайно време ние като гражданско общество да спрем да оплюваме и да недоволстваме, че нещо още не се е случило в нашия град. Вярвам, че вместо критики всеки един трябва да даде своя дан, за да надградим онова, което е свършено до момента и да направим Стара Загора още по-добър град за живеене.

– Все по-нетърпеливи и скептични ли ставаме към промените, които се случват в средата, в която живеем? Какви са Вашите впечатления?

– Да, такъв процес има, но не смятам, че той е в сила за всички. По-скоро касае отделни групи. На промените, които се случват в нашия град, можем да гледаме като на ремонта, който правиш у дома си. Той не става веднага, често пъти майсторите не работят с качеството и скоростта, която ти се иска, понякога дори ги сменяш. Нека приложим тази ситуация, с която всеки един от нас се е сблъсквал, по отношение на големите инфраструктурни проекти, които бяха реализирани в Стара Загора. Говорим за големи по мащаб дейности, които не засягат 100, 500 или хиляда души, а цял един град и неговите посетители. Аз съм от хората, които в продължение на 6 месеца, докато се изграждаше разширението на жп надлеза, стоеше в задръствания, обикаляше през алтернативния маршрут, за да стигна до работното си място. Наясно съм с неудобството в този времеви отрязък, но сега виждам всеки ден колко по-бързо и лесно се изтегля трафикът от моста към града. Нека бъдем по-търпеливи, за да се случват нещата.

– Кое бихте откроили като успех във втория кметски мандат на Живко Тодоров?

– Няма как да изброя всички проекти, но бих отличила новата визия на централната пешеходна зона, обособяването и разширяването на парк „Артилерийски“, запазването на района на река Бедечка като паркова територия. Специално ще посоча именно ремонта на надлеза, както и обновяването на инфраструктурата в града. Най-голямата инвестиция в бъдещето на Стара Загора, която бе направена от Живко Тодоров, е свързана с Академията за развитие на талантливи деца. Поздравявам го за тази идея. Тя е насочена към младите хора с изключителен потенциал, които след време ще взимат важните за града ни решения. Радващото е, че в лицето на Живко Тодоров имаме управленец, който полага усилия да задържи младите хора в Стара Загора, създавайки за тази цел добър бизнес климат. Отново искам да посоча, че изграждането на този център, това училище за талантливи деца без всякакво съмнение е най-доброто решение за нашия град. Горда съм, че в моето семейство имаме такъв талант – това е младият Йоан. Той е един от математиците на Стара Загора. Развива се много добре. Старозагорци трябва да бъдат щастливи, че имаме изключително много даровити деца. Само един пример ще дам от сферата на математиката. От 33 българчета, които получиха право да участват в Световното първенство по математика, 14 бяха от Стара Загора. Те получиха подкрепата от страна на Живко Тодоров и му се отблагодариха. Всеки един от тях се върна с медал от този престижен форум, а Йоан донесе диамантеното отличие, което е невероятно постижение за него.

– Какви ще бъдат позитивите за Стара Загора според Вас? Намерението да развиваме талантливи деца прави ли града ни уникален?

– Трябва да си дадем ясна сметка, че отварянето на този център е начинът да привлечем млади хора в Стара Загора. Подобно отношение предполага, че един от родителите или дори цялото семейство ще се премести да живее тук, в нашия град. На такива семейства трябва да бъде оказана всякаква помощ, за да може те самите да останат тук. Има и други общини в страната, които подпомагат своите изявени ученици. Искам да подчертая обаче, че няма друго подобно средище, което целенасочено да работи за развитието на потенциала на тези талантливи деца. Затова казвам, че тази идея е инвестиция в бъдещето ни като общност. Дадох пример с нашите математици, но Стара Загора може да се похвали с изключителни постижения и в други сфери.

– Говорейки си за бъдещето на Стара Загора, какво е мястото на Индустриална зона „Загоре“ в него?

– За мен насищането на тази икономическа зона с инвеститори е основата на всичко! От разкриването на работни места и по-доброто заплащане зависят възможностите за развитие на Стара Загора. Изпълним ли целта, с която бе създадена тази зона, това ще донесе по-високи приходи на местната хазна, което води след себе си до повече средства в отделните пера като образование, здравеопазване, инфраструктура, градоустройство и социална политика. Това е изключително важно, за да подобрим свързаността между общината и малките населени места, между градския център и крайните квартали. В основата на тези бъдещи действия обаче стои оползотворяването на потенциала на Индустриална зона „Загоре“ и създаването на един добър бизнес климат в града. Стара Загора разполага със страхотен потенциал да привлече инвеститори. Когато стартирах своя бизнес, изградих складове както тук, така и в София, и в Бургас. След време видях, че базата в Стара Загора е напълно достатъчна, защото се намира в центъра на България и комуникациите са изключително добри. Това е безспорен плюс за нашия град. Големият въпрос обаче е свързан с кадровата обезпеченост. В тази връзка ще споделя, че между КРИБ, в който аз членувам, Клуба на работодателя и Тракийския университет има проведени редица срещи. Целта е да бъде инициирано навлизането на технически специалности във висшето учебно заведение. По този начин ще покрием нуждите на бизнеса. Това обаче важи с пълна сила и за професионалните гимназии.

– Има ли лостове, с които местната власт може да съдейства за развитието на този процес?

– В последните години Община Стара Загора трайно се установи като посредник между образователната сфера, работодателските организации и бизнеса. Пътят е да продължим с това посредничество. Кметът и неговият екип не бива да излизат от тази си роля.

– Г-жо Михайлова, как Вие като общински съветник от партия ГЕРБ, ако бъдете избрана, ще успеете ли да отговорите на очакванията на старозагорци? Каква ще бъде Вашата ангажираност с проблемите на хората? Какъв общински съветник искате да бъдете?

– Аз съм представител на бизнеса и имам тясна връзка с неправителствения сектор в Стара Загора. От друга страна обаче отчитам и своята социална ангажираност. Много бих искала и ще работя с всички сили в тази посока, за да създадем един добър микроклимат за работа в Общинския съвет. В мое лице всяко едно разумно и добро предложение, касаещо Стара Загора и старозагорци, ще среща подкрепа, независимо от това коя политическа сила стои зад него. Ще бъда активен представител на хората в местния парламент. Със сигурност няма да ме виждате само в предизборната кампания. Аз съм деен човек, който е сред хората, чува и вижда техните проблеми и оттук нататък предстои заедно да взимаме правилните решения.

– Кое според Вас е „сърцето“ на Стара Загора?

– Сърцето на едно населено място са хората. Бизнесът и институциите са просто участник в този жив организъм. Напълно съм съгласна с мнението на Живко Тодоров, че хората са задвижващата сила на Стара Загора. Градът е един жив организъм. Ние трябва да работим за това той да живее и да се развива добре.

– Какво в съществуването на този „жив организъм“ може да бъде подобрено в следващите години?

– Трябва да се засили работата по развитието на туризма в града. Това също е стъпка, с която ще увеличим притока на средства в общинската хазна. Добре е да се помисли за издигането и популяризирането на Старозагорските минерални бани. В тази посока има много какво да бъде направено. Утвърдим ли това курортно селище на туристическата карта на страната, позитивите биха били наистина впечатляващи. Разбира се, работата по облагородяването на улици и междублокови пространства неминуемо трябва да продължи, като се обърне внимание и на по-крайните квартали.

– Защо на 27 октомври старозагорци трябва да Ви подкрепят?

– Никога не съм била политик и затова не съм силна в политическото говорене. Аз съм човек на действията. Ще работя ежедневно за проблемите на старозагорци, за да оправдая тяхното доверие. Ще вложа енергия и усилия за задържането на младите хора и развитието на талантливите деца в Стара Загора.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!