Вандали помляха паметни плочи на гробищата в с. Ракитница

283

Осем паметни плочи в гробищния парк на старозагорското село Ракитница са били извадени от местата им и разбити с чукове на дребни парчета, съобщи кметският наместник Кремена Димитрова след сигнал на местен жител за вандализма.

На погрома се натъкнали собственици на домашни любимци, които през уикенда извели кучетата си на разходка в близост до парка, намиращ се в самото село. Пет от потрошените плочи са на намиращи се един до друг гробни места, останалите три са в различни алеи.

Подобен вандализъм никога не е имало в Ракитница, категорични са местните жители, според тях едва ли този акт е дело на роми, тъй като в селото им няма нито една циганска фамилия. По случая е образувано досъдебно производство при Второ РУ „Полиция“ – Стара Загора, разпитани са подалите сигнала на телефон 112. Гробищният парк няма ограда, няма охранители, а монтирането на видеокамери е само мечта, споделят ракитничани. Над 450 лв. струва изработката на най-обикновена мраморна плоча, заедно с монтажа и бетонирането сумата набъбва до към 600-700 лв.

Съвсем наскоро подобен вандализъм имаше на територията на гробищния парк в Нова Загора, където заради скарване с охраната 4 хлапета от близката ромска махала потрошиха 19 плочи.

Христо ДИМИТРОВ