Валери Жаблянов за провала на БСП: Отговорността в една еднолична партия е еднолична!

112
Валери Жаблянов

„Резултатът на БСП от парламентарните избори е не само сериозна загуба за партията, но и за левицата и за нейните перспективи. Резултатът е покушение срещу емоциите и желанията на всички леви избиратели в България, да видят края на хегемонията на десницата, управлявала през последните 10 години“. Това каза пред Поглед ТВ Валери Жаблянов, бивш зам.-председател на Народното събрание и Националния съвет на БСП, и член на лявата партия.

„След изборните резултати ние наблюдаваме едно голямо дясно море, един сериозен флагман в лицето на ГЕРБ и една дезориентирана социалистическа партия – организационно разбита и неможеща да представлява левите избиратели в България. Това е резултат от политиката на Корнелия Нинова“, заяви Валери Жаблянов.

„Това е вторият изтърван парламентарен избор от Корнелия Нинова. Първият беше през 2017 г. и всички знаем в каква оптимална за победа обстановка се явихме на изборите. След това бяха загубени европейските избори, последваха местните избори и това е четвъртият провален избор от Корнелия Нинова“, обясни Жаблянов. По думите му, загубата е резултат от нейните последователни действия в партията и политиката на председателката за последните четири години. „Това не са инцидентни грешки. Това е последователна линия на г-жа Нинова през последните четири години. Тя се характеризираше с представата, че ще има предсрочни парламентарни избори и че БСП може да бъде полупарламентарна и полуизвънпарламентарна партия – с неясен профил, но нещо като протестърска парламентарна партия. Тази концепция на Нинова за партийна борба, парламентарно присъствие и държавно управление се провали напълно“, допълни бившият председател на НС. Според Валери Жаблянов, правилният подход е трябвало да бъде търпеливото изграждане на една широка лявоцентристка политическа формация с активен фактор в лицето на БСП. И беше категоричен, че Нинова и цялото ръководство на партията трябва да подаде оставка.

Източник: Поглед инфо