Валентин Николов съобщи причините за отстраняването му като шеф на БЕХ

754
Валентин Николов

„Освобождаването ми като директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) има за цел овладяване на холдинга и енергетиката, а зад него се крият икономически и политически причини.“ Това заяви пред bTV Валентин Николов.

Припомняме, че на извънредно заседание в понеделник новоназначените от енергийния министър Андрей Живков членове на БЕХ взеха решение да освободят от поста единия от двамата изпълнителни директори – Валентин Николов. По този начин холдингът вече се ръководи само от Иван Андреев.

Според Николов това е нов опит от „същите персони“ за превземане на холдинга, след като през лятото съдът спря освобождаването на ръководството на БЕХ.

„Намериха нов начин за овладяване, като горе-долу същите персони са сложени в увеличението на борда на БЕХ. Опит за овладяване на енергетиката, това е факт“, отсече Николов.

Той припомни, че е разбрал впоследствие за решението да не бъде директор.

Валентин Николов бе категоричен, че няма мотиви за отстраняването му.

„Печалбата на БЕХ е 6-7 пъти по-голяма, 722 милиона лева. Откъдето и да погледнете, БЕХ се развива много добре“, изтъкна Николов.

Според него има две причини за отстраняването му – икономически, които целят овладяването на БЕХ, и политически, свързани с факта, че е бил депутат от ГЕРБ.

За искането на бизнеса за оставки в ръководството на БЕХ заради високата цена на тока Николов посочи, че индустрията е в правото си да иска евтино електричество. У нас обаче нямало дефицит, за разлика от други страни в региона въглищните ни централи работят, а холдингът е търговско дружество и не бил отговорен за проблемите, визирани от производителите.