Бърза процедура: 1 г. условно и 1000 лв. глоба за подкупна лекарка от ТЕЛК

51

Докторката няма да има право да освидетелства хора 3 години

Състав на Наказателното отделение на Окръжния съд в Търговище разгледа делото, по което лекарка от ТЕЛК към местната болница е обвинена за подкуп. Делото е разгледано по реда на бързото производство, при съкратено съдебно следствие, по искане на подсъдимата д-р Г. Русева, която беше задържана преди дни, съобщиха от правораздавателната институция, цитирани от dir.bg.

С присъдата съдът я признава за виновна в това, че на 28 януари, в качеството си на длъжностно лице, е поискала и приела от 66-годишен пациент от село в община Омуртаг парична сума от 200 лева. Д-р Русева трябвало да извърши действия по служба – да определи процент трайно намалена работоспособност.

Първоначално магистратите наложиха на докторката наказание от 1 година и 6 месеца „Лишаване от свобода“ и глоба в размер на 1000 лв. Тъй като процесът се провежда по съкратената процедура обаче, присъдата задължително се намалява с 1/3 и окончателно тя е 1 година условно с тригодишен изпитателен срок.

Подсъдимата е лишена и от правото да заема държавна длъжност във връзка с освидетелстването работоспособността на лица, като член или председател на ТЕЛК, както и да упражнява такава дейност, за срок от 3 години.

Случаят с д-р Русева е вторият в рамките на дни, след като малко преди това беше задържана и шефката на ТЕЛК-Ловеч. От прокуратурата обаче обявиха, че в схемата са замесени всички от местния ТЕЛК и други лекари. Подкупите са били от 200 до 1000 лева. Издаването на ТЕЛК-ове на здрави лица е превърнато в бизнес, коментира тогава шефът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, припомни dir.bg.