Българчета по цял свят ще четат чудомирови разкази

81

Фондация „Чудомир“ готви изненади за Чудомировите празници

Чудомировите празници, които се провеждат ежегодно от 25 март до 1 април в Казанлък, заемат особено място в културния живот на града. Те са посветени на чудомировите жанрове – преди всичко на литературата, изобразителното изкуство и сатирата, като не са пренебрегнати и театралното, и музикалното изкуства. За първи път тази година ще се проведе национална кръгла маса по проблемите на фолклора с участието на ръководители на художествени състави, представители на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и Министерство на културата. Новото в предстоящото издание на празниците е и възроденият Национален фолклорен конкурс за хумористична песен и хумористичен танц „Златен трЪндафил“. Освен това в рамките на културната фиеста ще се проведе и национална научна конференция, която ще събере водещи имена в българското литературознание и изкуствознание. Изнесените доклади се издават всяка година в сборници, като вече има издадени три такива.

Добра и стойностна традиция е в Чудомировите празници да се включват събития, насочени изцяло към ученическата аудитория. Такива са „Малките нашенци“ – национален конкурс за весела детска рисунка, „Присмехулници“ – национален конкурс за детска хумористична творба, „Чудонемирчета“ – детски конкурс за изпълнение на хумористична творба, два уъркшопа с участие на ученици от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък, и др.

От няколко години се инициират и прояви, свързани с ученическото четене. Отначало те бяха насочени само към ученици от община Казанлък. През 2017 година за първи път в програмата бе включена и проявата Национално ученическо четене на чудомирови разкази под надслова „Да открием Чудомир“. Целта му бе популяризиране живота и творчеството на именития казанлъчанин – писателя, художника и общественика Димитър Чорбаджийски-Чудомир. За целта бе създадена страница в интернет chudomir.kazanlak.com, където са поместени разкази, илюстрирани с картини на автора, както и представяне на самия творец.

През 2017 г., в периода от 20 до 24 март в инициатива се включиха ученици от 93 училища в България и от 3 български неделни училища в чужбина – в Ксанти, Александруполис и Орестиада, които работят към Културно-просветното дружество на българите в гр. Александруполис, Гърция. Този заявен интерес от българчетата в чужбина стимулира организаторите през 2018 година да обявят ученическо четене в българските неделни училища в чужбина, финансово подпомагани от МОН. Инициативата намери своите многобройни последователи в училищата в Аделаида – Австралия, Хатива и Тарагона от Испания, Пескара – Италия, и Лондон – Великобритания. Тазгодишното ученическо четене ще бъде върху чудомировите разкази, включени в книжката за деца „Жълтото петле“ на издателство „Абагар“. Тя е илюстрирана с картини на Чудомир и съдържа 10 подбрани разкази за деца. Издадена е със съдействието на Фондация „Чудомир“ и Литературно-художествен музей „Чудомир“. В нея е включен и аудио-видео файл с част от разказите, предназначен за деца в неравностойно положение.

Петър МАРЧЕВ