Български скулптор извая бюст на 28-ия американски президент

82
Петко Йорданов в ателието си при направата на бюста на американския президент

Бюст от месинг на 28-ия президент на САЩ Томас Удроу Уилсън (1856-1924) извая ямболският скулптор Петко Йорданов, директор на галерия „Жорж Папазов“. Творбата ще бъде поставена на висок 2 м гранитен пиедестал недалеко от новия православен храм „Свети Власий“ в курортното градче Свети Влас през септември. Работата е продължила близо година, забавянето дошло заради санитарните ограничения около пандемията от COVID-19 и временното затваряне на специализираната леярна в Стара Загора.

Бюстът е създаден в знак на признателност към президент Уилсън, който не позволява по време на преговорите в Ньой през 1919 година България да бъде ликвидирана като държава чрез разделянето на три района, съответно подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния, коментира авторът. Той припомня, че същата 1919 година Уилсън е получил Нобеловата награда за мир.

62-годишният ваятел е възпитаник на Великотърновския университет, негови творби са притежание на множество галерии и частни колекционери. Една от най-известните му работи е фигурата в цял ръст на актьора-легенда Велко Кънев, която бе открита в родния му град Елхово през лятото на м.г.

Откупената от ямболската галерия „Жорж Папазов“ графика

Йорданов е автор и на 5-метровия бронзов монумент на хан Тервел в Свети Влас, който бе поставен там по инициатива на фондация „Българска памет – братя Диневи“ във връзка с 1300-годишнината от победата на хана над арабите при Константинопол. Като директор на галерия „Жорж Папазов“ наскоро инициира търг с картини на петима ямболски художници, като събраните средства бяха използвани за откупката на негова графика, рисувана през 20-те години на миналия ХХ век и предложена за продажба от наследника на собственика й Александър Балкански.

Христо ХРИСТОВ