Българска монография за Н. А. Некрасов излезе на руски

101
Предстоящата премиера на преведената на руски книга на старозагорския журналист

Изследването е дело на старозагорския журналист Любчо Иванов, а премиерата е на 18 май в Казан

Книгата „Певецът на Руския север“, посветена на живота и творчеството на Николай Некрасов, излезе на руски език. Изследването на старозагорския журналист Любчо Иванов, който 11 години е работил в тайгата на Коми, е публикувано на български през 2012 г. от издателство „Захарий Стоянов“.

Преводът е дело на Надя Попова и Наталия Ерменкова. Книгата е отпечатана със съдействието на Татарстанската академия на науките. Премиерата ще се състои в Казан на 18 май, събота. Събитието е част от общофедеративните чествания в Русия на 200-годишнината от рождението на Николай Алексеевич Некрасов през 2021 г.

Любчо Иванов е завършил ВНВУ „В. Левски“ с гражданска специалност преводач по чужди езици и българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. 11 години работи в тайгата на Коми АССР, където извървява пътя от работник до стопански ръководител и директор на Дома на културата. След като се връща в България, работи за вестниците „Труд“ и „24 часа“, както и за няколко издателства. Автор е на поетичните книги „Пречистване“ (2006), „Призори“ (2007), „Прошка“ (2007), „Прераждане“ (2008), „Прокълнатите“ (2009). В края на 2018 г. излезе философската му книга „Бащата на нещата“.

„Небосклонът на най-достойните постижения на руската поезия се подпира и от величествения поетичен колос на Некрасов. А под мъченическия ореол на руската революционно-демократическа поезия той извисява своя самобитен, дълбоко национален ръст над всички останали свои съвременници, разместил в творбите си тежките пластове на народния живот, изплел стихове от страданията на обикновения човек, дал идеен смисъл на борбите му“, се казва в анотацията на книгата.

Творчеството на руския поет, писател и публицист Николай Некрасов отразява предимно тежкото положение на руския народ през ХIХ век. Роден е на 10 декември 1821 г. в богато дворянско семейство. Баща му мечтае за военна кариера на сина си, но той предпочита да продължи образованието си в Петербургския университет. Заради тази му постъпка е лишен от финансиране. Литературната му кариера започва през 40-те години на ХIХ век. Считан е за класик на руската литература. Умира от рак в началото на 1878 г.

„През 1982 г. приключих със събирането на материали за дипломната си работа „Първи отзиви за поезията на Некрасов в Русия“, написах я и я защитих. Моят научен ръководител проф. кфн Ангел Анчев обаче подозираше не без основание, че не съм използвал всичко събрано по темата и започнах да получавам покани да правя научни съобщения за всеки подходящ симпозиум във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. За мен беше неудобно да откликвам на тези покани не само защото продължавах да живея и работя със семейството си далече в Русия до преломната 1989 г., но и не чувствах потребност да полагам някакви нови научни усилия… И ето сега, 30 години след всичко това, записките започнаха да парят ръцете ми… „, споделя Любчо Иванов в предговора на българското издание.

(СН)