Българската полиция се оказа по-добра от германската при залавянето на убиеца от Русе

168
Валери Симеонов

Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов на конференция по сигурността в Казанлък

„Българската полиция се оказа по-бърза и по-добра от германската при залавянето на убиеца от Русе“, заяви вчера вицепремиерът Валери Симеонов по време на провелата се Национална конференция по сигурността в Казанлък. „На немските полицаи им трябваха доста часове, за да се мобилизират и да влязат в блока, където беше въпросното 21-годишно циганче, убиецът на Виктория Маринова от Русе. От три немски области мобилизираха всички части, за да съберат кураж да влязат там, а от България дистанционно им се указваше в кой вход е, на кой етаж е и как е облечен. Това е службата за сигурност на Германия, от която се учим!“, отбеляза вицепремиерът.

По думите му аргументът за притеснение за влизането в 4-етажен блок бил, че там е населено с хора от всякакви националности, които са опасни. „Цялото разкритие беше резултат на действията на нашата полиция, на нашите следствени органи и прокуратурата. В синхрон работеха много добри екипи, изпратени от София, и буквално за 4 дена това зверско убийство с много сериозен риск да не бъде разкрито, защото извършителят буквално за 24 часа е напуснал България, както виждате беше разкрито. Това са факти. Не искам да ги коментирам и да създавам международен проблем, но си мисля, че няма такова място в България, където полицията да не може в рамките на 1 час да влезе и да си свърши работата. Германия в момента е подвластна на доста противоречиви политически тенденции, които естествено са се отразили върху действията на полицията. Когато едните са либерално ориентирани, другите са крайно националистически и агресивно настроени, тогава институциите започват да се колебаят, стават нерешителни. Ние сме едни от успешно решаващите тези проблеми държави в Европа. Тук всяко гето подлежи на проверки, на пълен контрол“, допълни Валери Симеонов.

Относно появилите се мнения за връщане на смъртното наказание вицепремиерът подчерта, че това е поле за изява на нови популисти. „Турция няма да влезе никога в ЕС на първо място поради това, че не иска да премахне смъртното наказание. Имаш смъртно наказание, не си член на ЕС. Нямаш – може и да станеш. Противоотровата срещу усещането за безнаказаност в България е наказването съгласно закона, независимо от кой етнос и на каква позиция в държавата си. Това е формулата на законността и за повишаването на доверието на обществото в нея“, заключи Симеонов.

Стела АЛЕКСИЕВА