„Българската Мона Лиза“ може да бъде видяна в Стара Загора

1033

Реплика на прочутата картина „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи вече има постоянен адрес в Стара Загора. От 31 март 2018 г. нейно копие е изложено в Галерията за изящни и приложни изкуства „Алба Авитохол“ и може да се види на адрес бул. „Митрополит Методий Кусев“ 51.

Неин автор е художникът Михаил Саздов, който представи оригинала на творбата си за първи път пред публика в Стара Загора още през 2013 г. Това е и първата българска реплика на световноизвестната творба на Леонардо. „Джокондата на Саздов“ или „Българската Мона Лиза“ наистина притежава излъчването и достойнството на българка, пропита с родената по нашите земи балканска култура“, категоричен е старозагорският художник-хералдик Христо Танев, който е консултирал автора при избора на родните забележителности за фон на картината. На нея, вместо италианския пейзаж зад Джокондата, са показани български исторически паметници – интересни места като Мегалита над село Бузовград, Белоградчишките скали, „Каменната сватба“ край Кърджали и др.

Първата си реплика „Спящата Венера“ на Джорджоне Михаил Саздов прави преди 35 години, а последните години живописецът, който живее повече в Швейцария, посвещава на непостижимия, според него, Леонардо. Той прави реплики на „Тайната вечеря“ и на „Платон и Аристотел“ на Рафаел, които също са с различни български акценти – тракийски мотиви в „Тайната вечеря“, тракийския конник и други артефакти от времето на траките в творбата на Рафаел.

От Галерия „Алба Авитохол“ съобщиха за медията ни, че за 24 май се очаква да е готов третият сборник с научни доклади „Историческото наследство на Стара Загора, Тракия и Балканите“ от последната национална конференция с едноименното заглавие. От три години с подкрепата на Община Стара Загора, РБ „Захарий Княжески“, Фондация „Космос“ за Деня на будителите 1 ноември ще организират и национална научна конференция, на която автори и учени ще представят доклади на различни теми.

Стела АЛЕКСИЕВА