Българка социалдемократка е избрана за член на президентството на ПЕС

124
Ина Стоянова първа е поздравила Сергей Станишев за преизбирането му за президент на ПЕС

Международният секретар на партията на Българските социалдемократи Ина Стоянова е избрана за член на президентството на Партията на Европейските социалдемократи (ПЕС) по време на 11-ия конгрес, проведен в Лисабон на 7-8 декември, съобщи за „Старозагорски новини“ бившият дългогодишен лидер на партията Георги Анастасов.

С избора на Стоянова де факто България има двама представители в ръководството на втората по големина европейска партия, след като за трети път Сергей Станишев бе преизбран за неин президент.

Припомняме, че от България в ПЕС членуват две партии – БСП и Българските социалдемократи.

Във връзка със скандала, който порази БСП заради тенденциозното отсъствие на Корнелия Нинова на конгреса на ПЕС, Георги Анастасов изрази лично мнение пред медията ни, че по време на форума в Лисабон отсъствието й въобще не се е усетило. „Никой не обърна внимание, че Нинова е нямаше. Но само един страхливец може да не отиде и да не отстоява позиция. След като ти си против Истанбулската конвенция, застани с лицето пред всички и го заяви, а не да пращаш своите заместници, членове на НС на БСП и т.н.“, коментира Анастасов.

Той съобщи още, че Ина Стоянова първа е поздравила Сергей Станишев за преизбирането му за президент на ПЕС и че по време на форума е провела срещи със Зита Гурмай – президент на ПЕС Жени, Удо Булман – председател на Социалдемократическата група в Европейския парламент, който е депутат от ГСДП – Германия, и Константин Войнов – генерален координатор на Прогресивния Алианц и международен секретар на ГСДП, Германия. Тя е защитила каузата на Българските социалдемократи за осигуряване на работа и доходи на всеки българин, които да му гарантират дом, храна, облекло, здравеопазване и образование.

Йовка НИКОЛОВА