България ще получи 1.3 млрд. евро от ЕС за кризата с коронавируса

109

На специална on-line сесия в четвъртък ЕП ще гласува предоставянето на 2.663 млрд. лева за България. Средствата са предвидени като част от пакета за подпомагане на страните-членки за справяне с кризата, породена от разпространението на коронавируса. Това съобщи за „Старозагорски новини“ българският евродепутат от групата на ЕНП Радан Кънев. Средствата за страната ни ще дойдат в три направления:

122 млн. евро остават на разположение на правителството, въпреки че е трябвало да бъдат върнати в общия бюджет на ЕС, тъй като не са били реализирани по отделните програми. Други 690 млн. евро представляват пряко европейско финансиране. Към тях се добавя и допълнителен ресурс от около 550 млн. евро, който до момента е бил предвиден за бюджети по различните програми. И този трети поток на финансиране ще може да бъде ползван от страната ни за справяне със създалата се кризисна ситуация. „Този пакет от мерки ще гласуваме в ЕП в четвъртък. Очаквам да срещне пълна подкрепа, за да може парите да бъдат на разположение на българското правителство още в петък“, заяви Радан Кънев.

Междувременно стана известно, че Европейската комисия вече предприема стъпки по отпадане на ограниченията върху дефицитите в бюджетите на отделните страни-членки. Наред с това Брюксел вдига ограничението за недопускане на държавна помощ. По този начин всяко едно правителство ще може да подкрепи бизнеса и хората, които са засегнати. „На практика така се освобождават възможностите на държавата да разполага със собствения си бюджет. Това е необходимо, защото виждаме налагането на безпрецедентни ограничителни мерки, които носят със себе си голяма икономическа цена“, обясни евродепутатът Кънев.

Евродепутат Радан Кънев

Най-солидната икономическа помощ в ЕС идва от страна на Европейската централна банка. От нея ще могат да се възползват всички страни в еврозоната, към която България все още не е част. С колосалната сума централната банка ще изкупува дългови книжа на страните, приели еврото. Радан Кънев обаче изрази увереност, че съвсем скоро Комисията ще намери и други възможности за подпомагане на страните. „Аз вярвам, че много скоро, дори в рамките на следващата седмица, ще има нови решения и предложения на ЕК, които ще освободят допълнително средства за борба с Covid-19“.

Кънев посочи, че европейските лидери са силно загрижени за малкия и среден бизнес в Европа, заради което призовават правителствата към подпомагане именно на най-засегнатите части от бизнеса. За тази цел от Европейската комисия насърчават и въвеждането на данъчни ваканции като мярка, която може да случи за подкрепа.

По думите му Комисията е обявила, че парите трябва да бъдат насочвани по линия на здравни нужди и подкрепа за малките и средни предприятия. Радан Кънев допълни още, че внезапната криза неминуемо ще пренареди приоритетите на новия председател Урсула фон дер Лайен, която само преди няколко месеца пое ръководството на ЕС от своя предшественик Жан Клод Юнкер.

Живко ИВАНОВ