България ще изпълни поредното рестриктивно решение на ЕП за въглищните централи

1085

Министър Теменужка Петкова увери, че страната ни ще успее да се вмести в крайния срок до 31 декември т.г. за т.нар. механизъм за капацитет

Ще успее ли България да изпълни последното гласувано решение на предходния Европейски парламент, свързано с рестриктивната му политика, целяща ликвидирането на въглищните централи. То е от 26 март т.г. и касае спирането на държавната помощ на въглищните ТЕЦ-ове от 2025 г. за т.нар. студен резерв, необходим при екстремни ситуации, в това число и тежки зими. Според гласуваното решение изключение се допуска само за централите, които имат сключени договори по механизъм за капацитет до 31.12 2019 г. Това беше и поводът медията ни да се обърне към министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която на 24 юни беше в „ТЕЦ Марица изток 2“ във връзка с пожара, унищожил комина на сероочистващата инсталация на енергоблок 8.

– Министър Петкова, на какъв етап е разработването на механизма за капацитет, който е изключително важен за въглищните ТЕЦ-ове?

– Наистина механизмът за капацитет е изключително важна стъпка в подкрепа дейността въглищните централи в страната. Българският енергиен холдинг в момента провежда процедура за избор на изпълнител – компания, която да направи необходимия анализ на енергийната система на страната, необходимостта от този механизъм за капацитет и съответно той да бъде разработен и защитен пред Европейската комисия. Очакваме може би до края на тази седмица да стане известен изпълнителят и да бъде сключен договорът. До края на годината е срокът, в който ние трябва да сме депозирали пред Европейската комисия и да сме получили нейното одобрение на този механизъм.

– Според решението на Европейския парламент до 31 декември т.г. той трябва не само да бъде одобрен от ЕК, но и да бъдат сключени договорите с топлоцентралите. Ще успее ли Министерството на енергетиката да се вмести в този срок?

– До края на месец септември е срокът, който ние сме определили в заданието за разработване на този механизъм.

– Тоест оптимист сте, че до 31 декември ще бъде получено одобрение, ще се проведат търговете и се бъдат сключени договорите.

– При всички случаи трябва да се справим.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА