България ще води преговори с американски компании за изграждане на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“

33

Ядрената енергетика ще бъде алтернатива на въглищните централи, смята министър Теменужка Петкова

Стартира проучване по отношение на възможността да стартираме изграждане на нова ядрена мощност, съобщи на брифинг енергийният министър Теменужка Петкова.

Министерски съвет е взел решение днес да се даде мандат на Българския енергиен холдинг за влизане в преговори с ядрени компании в САЩ.

Даденият срок е до края на януари следващата година, след което енергийният министър ще докладва какво е установило проучването на БЕХ.

Припомняме, че пред 2014 г. правителството на премиера Пламен Орешарски / когато министър на икономиката и енергетика беше Драгомир Стойнев/ и американската „Уестингхаус“ проучваха възможностите за строеж на нов блок от типа AP – 1000. Договорът така и не влезе в сила при правителството на ГЕРБ, а междувременно американската компания премина през процедура по несъстоятелност.

В момента технологията AP – 1000 не е лицензирана в Европа.

„За реверанс към САЩ не можем да говорим заради Турски поток, нашето правителство работи само за нашите национални интереси. Това е въпрос на наша енергийна политика и на политиката в рамките на ЕС, въпрос за реверанс към САЩ не стои на дневен ред“, отговори Петкова на журналистически въпроси дали България прави реверанс към САЩ заради Турски поток.

Според министъра се върви към трансформация на енергийния микс на държавите и това е свързано с целите на ЕС.

„В съобщението на ЕК от ноември 2018 е ясно казано каква ще е визията на Европа за мощностите, които дават възможност за амбициозни цели. Там е казано – ядрена енергия, възобновяеми източници. Нашите базови мощности не са безкрайни, имаме 4000 мегавата въглищни централи и 2000 мегавата базова мощност на АЕЦ Козлодуй. Ако след 10-12 години тези въглищни централи поетапно излязат от енергийния микс, то значи, че тези базови мощности трябва да се заместят с други базови мощности, които да гарантират енергийната сигурност“, добави Петкова, цитирана от tribune.bg.