България няма нужда от „Скрипал БГ“

123
Главният прокурор по време на брифинга си в понеделник, на който той изнесе фактите около отравянето на Гебрев

След като на два пъти английският посланик Ема Хопкинс се опита да вкара страната ни в случая Скрипал, доморасли български политици в изгнание дадоха рамо за донабутването ни в антируската конспирация.

Пръв се изяви бившият военен министър Бойко Ноев с твърдението си, че зад отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев „стоят руски интереси за затварянето на военната ни индустрия“, последван от бившия депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов с умозаключението си, че „Руската федерация е вредна за политическото ни здраве“. Във вторник в хора се включи и извънпарламентарната партия ДБГ. В пресинформация до „Старозагорски новини“ от ДБГ съобщиха, че с писмо, изпратено до посолството на Кралство Великобритания, ръководството на партията е поискало „международно разследване на случая с отравянето на български бизнесмен, сина му и още едно лице“. Според хората на Кунева случаят наподобява опита за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му в Англия през март 2018 г.

Де факто „Скрипал БГ“ тръгна от британски сайт, разследвал евентуална връзка на един от тримата предполагаеми участници в отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му – служителят на руското ГТУ Сергей Федотов, чието пребиваване в България през пролетта на 2015 г. съвпаднало с отравянето на българския оръжеен бизнесмен.

Бойко Ноев, Гроздан Караджов и ДБГ явно обаче или не са чули добре, или не са искали да чуят думите на главния прокурор Сотир Цацаров, че в организма на бизнесмена (потвърдено чрез експертиза в България и от финландска лаборатория) не се съдържа веществото „Новичок“ както при бившия руски агент Сергей Скрипал. По-важни обаче бяха фактите, изнесени от Цацаров по време на брифинга в понеделник, свързани с датите на отравянето на Гебрев, сина му и техен служител, и престоя на Федотов в България. Според информацията на главния прокурор: „на 28 АПРИЛ 2015 г., след вечеря със свои партньори от чужбина, бизнесменът Гебрев се е почувствал зле и е откаран в болница. На 29-и и 30 април в такова състояние е изпаднал и техническият директор на компанията му, който също е бил хоспитализиран. Три дни по късно – на 4 май, синът на Гебрев е бил приет във ВМА със същите симптоми“.

Цацаров съобщи също, че „Федотов е пристигнал в Бургас на 24 април 2015 г. с полет от Москва. Той е имал билет за полет от българската до руската столица за 30 април, но неговото място е останало празно. Вместо това Федотов се е появил на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул и е излетял за Москва на 28 АПРИЛ с билет, купен в последния момент“.

От казаното от главния прокурор излиза, че вечерта на 28 април българският бизнесмен с бил на вечеря с чуждестранни партньори, след която му станало зле (тоест е бил отровен), а същата вечер руският разузнавач Федотов е бил на летището в Истанбул и е излетял за Москва!? Тоест налице е разминаване в пространството, както и разминаването във времето за останалите двама отровени – техническият директор е получил същите симптоми като шефа си на 29/30 април, а синът на Гебрев – чак на 4 май.

Самият Гебрев, цитиран от „Нюзуин“, нямал обяснение, „защо би могъл да се превърне в мишена на ГТУ“, но допускал, че инцидентът с него може да е свързан с факта, че неговата компания „Дунарит“ – Русе, е изнесла специализирано оборудване за Украйна. Това предположение също се разминава с времето, тъй като Гебрев е станал мажоритарен собственик на „Дунарит“ на 18 август 2016 г., тоест година и четири месеца след отравянето си.

Тези разминавания е нямало как да не бъдат забелязани от политиците, опитващи се всячески да вкарат България в една антируска конспирация, в това число да ударят и по българското правителство, и по българските служби. Но трябва да си или патологичен русофоб, или прегладнял за власт, за да предприемеш подобна антибългарска стъпка.

Йовка НИКОЛОВА