България на колене: ЕК иска дата за затваряне на въглищните ТЕЦ

5076
Вицепремиерът Пеканов пропусна шанса да пита 46-ото НС за искането на ЕК

Иначе нямало да получим парите по Плана за възстановяване и и устойчивост, съобщи вицепремиерът Пеканов

Служебното правителство може и да не внесе в Европейската комисия Националния план за възстановяване и устойчивост, без който страната няма как да получи 12.6 млрд. лв. от ЕС за борба с последиците от пандемията от Covid-19. Причината е появилата се тежка пречка пред внасянето на документа – изискването на ЕК за записване на дата и график за затваряне на всички въглищни централи в страната.

Това стана ясно от изявление в интервю за bTV на вицепремиера по европейските средства Атанас Пеканов.

Според него България трябва да избере дали да се откаже от парите за възстановяване, което според него е лошо решение, или спешно да ревизира плана, така че да запише в него график и план за закриване на централите и трансформация на засегнатите региони.

По думите му ЕК „с рязък тон“ настоява за редакция на плана, без която България вероятно няма да получи одобрение.

Сиреч, България почти няма шанс да внесе документа в Брюксел до 30 септември, така че да получи заложения в държавния бюджет аванс по плана в размер на около 1.6 млрд. лв. до края на годината, анонсира mediapool.

„Темата е трудна и ще стане още по-трудна, защото е подходяща за политическа употреба“, заяви Пеканов.

Помолен да коментира действията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, които на 13 септември се включиха в подписка за запазване на въглищните централи и мините от комплекс „Марица изток“, той заяви, че спешно трябва да се изработи ясен план за декарбонизация, който да включва два елемента – осигуряване на алтернативни енергийни мощности (което до голяма степен е направено в няколко проекта, включени в плана) и трансформация на поминъка на хората от трите засегнати региона (Стара Загора, Кюстендил и Перник), така че те не просто да имат работа, но и тя да бъде с достойно заплащане. По думите на Пеканов за втората цел има осигурени 1.3 млрд. евро по фонда на ЕС за справедлив преход. Но въпреки обещаните средства миньорите от „Марица изток“ въобще не желаят да сменят професията си.

„Старозагорски новини“ припомня, че в редактирания от служебното правителство План за възстановяване и устойчивост е предвидено изграждането на парогазова централа на територията на ТЕЦ „Марица изток 2“, дори беше обявена процедура за избор на инвеститор с поетапно затваряне на въглищните блокове в държавния ТЕЦ. Което в прав текст означава приватизация и последващо ликвидиране на въгледобивното дружество „Мини Марица-изток“, с установени залежи за още 50 години енергийна суровина. Единствената, която ще гарантира производството на ток 365 дни в годината, за разлика от широко прокарваните от ЕК възобновяеми енергийни източници – фотоволтаици, ветрогенератори и т.н.

Всъщност целият проблем на предходното служебно правителство на президента Радев беше в това, че не включи темата за Плана за възстановяване и устойчивост в 46-ото Народно събрание, тъй като изграждането на парогазова централа в ТЕЦ 2 и ликвидиране на въглищни мощности касае обекти, свързани с националната сигурност. И че не сведе официално до парламента искането на ЕК, че България трябва да определи крайна дата за затварянето на въглищните си централи. В Германия властите определиха това да се случи през 2030 г., в Полша – в 2043 г., в Чехия – също. Но явно в тези държави има политици с гръбнак. За разлика от нашите!

(СН)