„Бъди войник!“ привлече десетки младежи в Стара Загора

222
Десетки младежи и девойки дойдоха в старозагорския парк "Пети октомври", за да докоснат въоръжението на Сухопътни войски

Десетки младежи и девойки се стекоха на първото по рода си показно на модерно оръжие в рамките на стартиращата от Стара Загора национална кампания на Българската армия под мотото „Бъди войник!“.

Различни оръжия на въоръжение в Сухопътни войски извадиха от Втора Тунджанска механизирана бригада насред централния градски парк „Пети октомври“ с идеята да привлекат вниманието на завършващи тази година средното си образование момчета и момичета. Отвори врати и национална информационна борса, където бяха представени различните възможности за кариерно израстване и социално осигуряване на избралите да служат под пагон.

От командването очакват поне 3 000 българи на възраст до 28 години да се влеят в редиците на БА, кампанията ще обхване 29 големи градове, основно областни центрове плюс селища с традиции като Карлово, Асеновград и Свищов.

Почти 25 на сто е недокомплектът в армията, най-тежко е състоянието в Сухопътни войски, където 30% от местата за редници и сержанти са вакантни.

Само във Втора Тунджанска при обявените миналата година 208 места са били попълнени едва 76.

Постъпващите подписват договор за минимум 3 години служба, те могат да останат в униформа максимум до навършването на 46-годишна възраст. Стартовата заплата за редниците от началото на 2019 година е около 900 лв., като към тези пари се дават и бонуси за наряди, командировъчни и транспортни.

Няма ограничения за жените, които биха искали да служат под пагон, в момента близо 13% от военните в България са от нежния пол.

Кадрови недостиг има и в офицерските състави, което се очаква да бъде преодоляно до 2 – 3 години. Отскоро е открита възможност редници и сержанти да сложат офицерски ромбове.

Христо ХРИСТОВ