Бъдещи гимназисти посетиха фирми-партньори в дуалното обучение

93

Инициативата е на ПГ по механотехника и транспорт „Н. Й. Вапцаров“ в Стара Загора

В европейската седмица на професионалните умения Професионалната гимназия по механотехника и транспорт „Н. Й. Вапцаров“ в Стара Загора се включи в инициативата Дни на отворените врати и представи фирмите-партньори в дуалното обучение на ученици от основните училища.

Европейската седмица на професионалните умения е инициатива на Европейската комисия и има за цел да направи по-привлекателно професионалното образование и обучение чрез редица прояви, които се провеждат в цяла Европа на местно, регионално и национално равнище.

Стара Загора за втори път участва в инициативата с Дни на отворените врати. Координатор е Регионалното управление на образованието в партньорство с Община Стара Загора, Областна администрация, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, и другите регионални работодателски организации.

Сред включилите се в инициативата е ПГМТТ „Н. Й. Вапцаров“. Директорът й Стоян Колев обясни, че идеята е по-малките ученици, които ще кандидатстват тази година в гимназията, да се запознаят с предприятията, които са партньори в дуалното обучение в гимназията.

Общо 18 ученици от IX ОУ „Веселин Ханчев“ посетиха фирма „Хранинвест ХМК“ АД. Там те се запознаха с производството на фирмата и разгледаха цеховете. Двадесет и двама седмокласници от ОУ „Георги Райчев“ пък видяха как се лее чугун и как се правят отливки в старозагорския завод „Прогрес“. Във фирма ДЗУ 28 ученици от IX ОУ „Веселин Ханчев“ проследиха производствения процес и на място се запознаха с реалните действия на работниците.

Дните на отворените врати съдействат за преодоляване на негативната представа за производството и създаване на позитивна нагласа към професионалното образование. Старозагорска област е пример за регионално партньорство и лидер в прилагане на дуалното обучение. В момента е в ход процедурата по заявяване на потребностите на фирмите за обучение по конкретни специалности, което ще определи държавния план-прием на ученици в професионалните гимназии за учебната 2019/2020 г.

(СН)