Бъдещето на Стара Загора и духовната й мощ шестваха на 5 октомври

970
В празничния 5 октомври в Стара Загора властваше единението

Новият централен булевард се оказа тесен, за да побере многохилядното шествие в Деня на Стара Загора и 140-ата годишнината от възкръсването на сринатия до основи от турските поробители хилядолетен град.

На 5 октомври шества младостта, българския дух и духовната мощ на Стара Загора. Детски ръчички пуснаха към висините 140 балона и понесоха през града написано от тях послание „Аз обичам Стара Загора“. Още ненаучили се да четат, най-малките старозагорчета, пременени в приказни носии скандираха името на детската си градина и родния град. Ученици от всички общински, профилирани и професионални училища, както и техните училите дефирилаха с гордостта, че са сред първите не само в Родината, а и на световни олимпиади и състезания. Те бяха следвани от университетските преподаватели и студентите на Тракийския университет. Пазителите на традиции – читалищните деятели, раздаваха на всички частици от българския дух. Творците на Стара Загора, прославили Града на липите на няколко континента, шестваха със сценичните си костюми и кукли…

Всички те се събраха заедно в името на бъдещето на Стара Загора да покажат, че искат да останат да живеят в този, град, да учат, творят и работят за него. Направиха го по зова на сърцето си, така както през 1879 г. първостроителите Димитър Наумов, Стефан Салабашев, Атанас Илиев, Нестор Марков и стотиците старозагорци, върху изстиналата пепел на пожарищата, положиха основите на днешния град на правите улици.

Тържественото честване на 5 октомври започна с химна на Стара Загора на обновения площад пред Общината и издигането на националния трибагреник. Да споделят празника със старозагорци дойдоха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, депутати от всички парламентарни групи, старозагорският митрополит Киприан, бригаден генерал Стоян Шопов, кандидати за кметове и общински съветници.

„140 години поколение след поколение се вдъхновяват с много любов и мисъл, труд и мъдрост за възстановяването на Стара Загора, за да го има този град. През 1879 г. е поставен първият камък-символ на единението и на духовната мощ на старозагорци. Този символ тачим и днес, като той продължава да ни вдъхновява. Сега Стара Загора е прекрасен, модерен, европейски град. Всичко това се дължи на Вас старозагорци!, отбеляза в словото си зам.-кметът Иванка Сотирова.

„Нека помним корените си и пазим живи традициите. Бъдете единни и с енергия, и оптимизъм работете за благополучието на Вас и Вашите деца“, пожела в поздравителния си адрес към старозагорци президентът Румен Радев

По традиция ВрИД длъжността кмет Янчо Калоянов връчи символичния ключ на града на новоизбрания кмет на Млада Загора Теодора Иванова.

Божията благодат „перлата на равна Тракия“ да продължи да процъфтява през годините напред и да се извисява духовно измоли старозагорският митрополит Киприан.

На този ден – 5 октомври в Стара Загора властваше единението. Политици и кандидат-политици от управляващи и опозиция и останалия политически спектър бяха рамо да рамо, поздравяваха се, пожелаваха си успех. Дано това единение продължи и следпразнично, защото Стара Загора е една и тя не може да бъде разделена нито на 2 нито на 16. Доказаха го изминалите 140 години на възкресение. Доказаха го и хилядите участници в празника на града!

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА