Бъдещето на „Марица изток“ ще е основният акцент на енергиен форум в Тракийския университет

365

Институтът за енергиен мениджмънт и Тракийският университет организират на 12 май (четвъртък) семинар-дискусия на тема „Чиста енергия, декарбонизация и инвестиции в енергетиката“. Семинарът ще се проведе от 10:30 до 13:30 часа в сградата на Ректората на Тракийски университет – Стара Загора.

Форумът ще представи експертна дискусия по най-важните въпроси, свързани с развитието на енергийния комплекс „Марица изток“ в контекста на националната и европейска политики и актуални факти и събития.

Основни акценти в дискусията са: декарбонизация на българската икономика; План за възстановяване и устойчивост на Република България; енергийна сигурност и инвестиции (конкретни предложения за инвестиционни проекти; бъдещето на държавната и частните ТЕЦ в комплекса „Марица изток“; използване на алтернативни енергийни източници; предприети и планирани действия на регионално и национално ниво и др.

За участие са поканени представители на държавни институции на национално и регионално ниво, представители на бизнеса и бизнес асоциации, кметове на общини от региона, синдикални организации, представители на научните среди и медии.

Форумът ще бъде открит в 10:30 часа от председателя на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков и ректора на Тракийския университет доц. Добри Ярков.

Във встъпителния панел участие ще вземат Славчо Нейков, директорите на AES България и „КонтурГлобал Марица изток 3“ – Иван Цанков и Красимир Ненов, които ще представят доклада на AmCham България – „Декарбонизация на енергийния сектор на България“, както и Боян Рашев, управляващ партньор, denkstatt България. Част и половина от форума е отреден за дискусии.

(СН)