Бургаски художник събра под липите съучениците си от Казанлък

114
Директорът на Старозагорската художествена галерия проф. д-р Марин Добрев (вдясно) не скри пристрастията си към своя колега от Бургас Георги Динев, на когото е бил преподавател още в ученическите му години

43 живописни платна и литографии, създадени през периода от 1985 година до самото начало на тазгодишния януари, представи в ретроспективна изложба роденият през 1959 година в Бургас възпитаник на казанлъшката Художествена гимназия Георги Динев. Експозицията е подредена в две от залите на Старозагорската художествена галерия. Поканата е отправена към автора от директора на галерията проф. д-р Марин Добрев, който му е преподавал в ученическите години.

Изкуствоведът припомни, че бургазлията, който е и негов колега като директор на бургаската галерия „Петко Задгорски“, е сред постоянните участници в квадриналето по живопис „Митове и легенди на моя народ“, чието пето издание ще бъде тази есен в Стара Загора. Изненада за дошлите на откриването ценители (сред тях на практика бяха повечето от съучениците на Динев от Казанлък) поднесе зам.-областният управител Красимир Червилов, който прочете текст за гостуващия живописец, създаден преди 15 години от проф. Добрев.

За откриването на експозицията дойдоха художници от цяла Южна България

Георги Динев е завършил Великотърновския университет със специалностите „Живопис“ и „Естетика“, има зад гърба си над 50 самостоятелни изложби в повечето от областните градове, както и в Германия, САЩ, Турция и Русия. Носител е на множество награди за своето творчество, а през 2016 г. е лауреат на приза „Художник на годината“, даван от Община Бургас и местното дружество на художниците, чийто председател е бил през периода 2006-2012 година. Негови творби са притежание на художествените галерии в Бургас, Стара Загора и Раднево, както и на частни колекционери в Русия, Швеция, Германия, Белгия, Холандия, Франция, Швейцария, Канада, САЩ и България. Сред дошлите за откриването на изложбата бяха зам.-областният управител Петя Чакърова и зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева.

Христо ДИМИТРОВ