„Булгаргаз“ предлага 30% по-евтин газ през октомври

61
Шефът на "Булгаргаз" Деница Златева, кадър: бТВ доставки от страна на "Газпром"

„Булгаргаз“ предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ 30% по-евтин природен газ през октомври. Това съобщиха от Министерството на енергетиката.

„Булгаргаз“ ЕАД  внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на газа за месец октомври в размер на 247,96 лв./МВч. Тази цена е с близо 30% по-ниска спрямо предходния месец септември, което се дължи на усилията на новото ръководство на компанията за осигуряване на реална диверсификация, включително на успешно проведените прозрачни търгове, както и на твърдата решимост на правителството да пусне в експлоатация интерконектора с Гърция“. Това пишат още от ведомството и уточняват: Прогнозната цена за октомври отговаря на призива на работодатели и синдикати за пределна цена на газа до 250 лева за мегаватчас.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за октомври ще бъде депозирано в КЕВР на 01.10.2022 г., отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30.09.2022 г., съобщиха от „Булгаргаз“.

Припомняме, че природният газ поскъпна рекордно с 60% през август и стигна цена от 297,89 лв./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. След това природният газ поскъпна с още 19% през септември.

Водеща причина за високия ръст на цената за м. септември е продължаващото през м. август повишение на международните цени на природния газ в резултат от войната в Украйна, която води до повишена несигурност на газовия пазар в Европа и формиране на нереално високи котировки, съобщиха тогава от КЕВР.