БСП – с редица предложения за бюджета на Община Стара Загора за 2019 г.

290

На 4 януари в общинската зала „Петко Рачов Славейков“ ще се проведе публично обсъждане на проекта за Бюджет 2019 на Община Стара Загора. Най-важният финансов документ се приема по традиция в началото на календарната година. През 2019-а очакванията са Стара Загора да разполага с рекорден брой средства, близо 5 млн. лв. повече спрямо вече изпълнения бюджет за 2018 г. Точното разпределение по пера и политики, както и плановете на администрацията на кмета Живко Тодоров ще станат ясни в рамките на деня. „Старозагорски новини“ потърси за коментар представители на основните политически сили в местния парламент, за да разбере какви са очакванията по проектобюджета. Повечето от тях бяха категорични, че преди представянето на плановете на общинската администрация ще се въздържат от коментар. Тази позиция заеха от БСП – Стара Загора. Левицата обаче разкри, че в края на отминалата 2018 г. е входирала конкретни предложения, които да бъдат взети под внимание от кмета Живко Тодоров при разпределянето на разходите на Общината за 2019 г. Даниела Лекина – председател на групата на социалистите в местния парламент, разкри, че исканията на БСП са в направление здравеопазване, образование, инфраструктура и социална политика. „В условията на демографска криза считаме, че Общината следва да насочи нужните ресурси както за подобряване на материалната база, в която се отглеждат, обучават и възпитават децата в Стара Загора, така и да се оказва подкрепа на родителите в тяхното отглеждане чрез намаляване на таксите в детските ясли и градини“, заяви Лекина. В предложението си до кмета от БСП настояват Община Стара Загора да се ангажира с покриването на поне 50% от таксата, която родителите заплащат за това, че децата им ходят на ясла или детска градина. Според разчетите, направени от експертите на партията, това по никакъв начин няма да доведе до тежко финансово затормозяване на Общината. Според Даниела Лекина внимание трябва да бъде обърнато и на площадките в детските заведения. „Ставаме свидетели на цялостни ремонти на сградния фонд в една градина. В тези проекти обаче не влиза рехабилитация на прилежащите към нея детски площадки. Много от съоръженията вече са на повече от 20 години. Когато казваме, че ще работим за по-добри условия на отглеждане на нашите деца, това неминуемо е нещо, на което трябва да бъде обърнато внимание“, допълни Лекина.

От БСП настояват още и за създаването на делегирани бюджети на отделните кметства по селата в общината. Целта по думите им е кметовете да разполагат със средства, с които да подобряват средата на живот в малките населени места. Според Даниела Лекина в годините Община Стара Загора е показала, че трудно откликва на сигнали, касаещи недоброто състояние на пътната и здравна инфраструктура в селата. „Един пример е Братя Кунчеви, където в последните няколко години почти не са влагани средства, а там нуждата от подобряването на инфраструктурата е крещяща. Причината е, че има работеща кариера и в резултат на нейната дейност улиците вече са кратери. Неведнъж хората са имали уверения, че ремонт ще бъде направен. Само преди броени месеци зам.-кметът Йордан Николов и секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов лично обещаха, че такъв ще бъде направен, но за момента в тази посока нищо не се прави. Подобни проблеми има навсякъде в селата от общината. Не може да имаме кметове, които не могат дори един празник да организират“, подчерта Даниела Лекина.

В писмото си до кмета и председателя на Общинския съвет Таньо Брайков от БСП настояват още средствата от продажбата на общински жилища да постъпват в отделна сметка с цел прозрачност при изразходването им, да бъдат отделени средства за закупуване или изграждане на 30 общински жилища за млади специалисти, както и цялостен ремонт на настоящите имоти, в които се помещават социално слаби семейства. В градоустройствен план социалистите продължават да настояват за отваряне на движението през бившия завод „Берое“, както и за проектиране на продължението на бул. „Славянски“ от ул. „Капитан Петко войвода“ до кръстовището за Старозагорски минерални бани.

Живко ИВАНОВ