БСП – с най-много кандидати за евродепутати с принадлежност към ДС

194
Част от архивите на Държавна сигурност

Комисията по досиетата е установила общо 7 кандидати за членове на Европейския парламент с принадлежност към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на БНА.

Най-много от тях – трима, са от КП „БСП за България“. Най-голямата изненада в публикуваното решение на Комисията е дългогодишният представител на „Екогласност“ Емил Георгиев, за който са открити документи, че е осъществявал сътрудничество в ОУ на МВР Хасково – ДС и ОУ на МВР Видин – ДС като секретен сътрудник и агент под псевдонима Станислав. Документи са открити и за проф. Румен Гечев. Той обаче не е бил агент, а секретен сътрудник под псевдонима Економов, осъществявал сътрудничество към Първо главно управление – ДС, отдел 10. Третият кандидат за евродепутат от листата на „БСП за България“ е роденият в Гълъбово Велизар Енчев, за когото отдавна е известно, че е бил щатен служител в ПГУ – ДС, XV отдел.

С принадлежност към ДС са и двама от кандидатите на ВМРО. По данни на Комисията Александър Урумов е осъществявал сътрудничество в управление 03-05-03 на ДС като секретен сътрудник и агент под псевдонима Абел, а Христо Смоленов – към Шести отдел на ДС като агент под псевдонима Андрей.

Останалите двама са от КП „Воля – Български родолюбци“ и КП „Коалиция за България“. От коалицията на Марешки е старозагорецът Кольо Парамов – секретен сътрудник и резидент в управление „Гранични войски“ – разузнавателен отдел, а от „Коалиция за България“ – софиянецът Боян Киров, за който са открити документи за сътрудничеството в Първо главно управление и Второ главно управление на ДС, като секретен сътрудник и агент под псевдонимите Кирил и Петров.

За кандидатите на ГЕРБ, ДПС и останалите участващи в евровота Комисията по досиетата не е открила данни за принадлежност на техните кандидати към органите на Държавна сигурност.

(СН)