БСП – Стара Загора: Управляващите да предоставят на обществеността всички анализи за развитието на Летището

80
Летище Стара Загора

„Министерствата на икономиката и на транспорта да предоставят анализи за развитието на Летище Стара Загора като такова или проект за превръщането му в индустриален парк. Експертизите трябва да дадат отговор на въпроса за перспективата и устойчивостта на всеки от проектите, финансовата обосновка и времето за реализацията им“. За това настояха Общинският съвет на БСП – Стара Загора, и групата общински съветници от коалиция „БСП за България“ в своя позиция, изпратена до министрите на икономиката и на транспорта, областния управител, кмета и местния парламент.

„Преди по-малко от месец кметът Живко Тодоров заяви, че няма да внася в Общинския съвет точка, касаеща Летище Стара Загора, заради отсъствието на политическо съгласие. На Председателски съвет преди две седмици лично кметът поставя този въпрос на политическите групи в Общинския съвет, т.е. за няколко седмици Тодоров променя позицията си. Бързането да се реши бъдещето на Летището има своето обяснение – сложната икономическа ситуация вследствие пандемията от Сovid-19 и стартирането на „Зелената сделка“, което пряко касае минно-енергийния комплекс „Марица изток“ и нашия регион“, обобщават старозагорските социалисти.

Според тях каквото и решение да се вземе, то трябва да дава хоризонт за развитие на Стара Загора поне няколко десетилетия напред.

„Известна ни е позицията на принципала в лицето на Министерството на икономиката, че възстановяването на летищната дейност е вариант неефективен, нецелесъобразен, икономически неизгоден и не може да допринесе за развитието на Стара Загора. Наясно сме и с желанието на Държавната консолидационна компания и местната власт там да се създаде индустриален парк. За тях обаче както констатациите, така и заявените намерения звучат декларативно, защото отсъстват точна информация и анализи на различните варианти. Ако те са направени в Министерството на икономиката, нека бъдат предоставени. Считаме, че анализи относно бъдещето на Летище Стара Загора следва да бъдат направени и от Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии. Всичко друго е говорене и взаимно упрекване, без аргументи“, смятат от БСП – Стара Загора.

Според социалистите с изводите и препоръките следва да бъдат запознати и местният парламент, и гражданите преди общественото обсъждане на проекта за нов Общ устройствен план. „Категорични сме, че решението за бъдещето на Летището трябва да бъде взето въз основа на максимално точна информация и анализи и с активното участие на старозагорци“.

Припомняме, че от БСП – Стара Загора, нееднократно са заявявали, че Летище Стара Загора трябва да бъде запазено като такова, въпреки че е с отнет лиценз, а държавата няма желание и възможност да инвестира във възстановяване на дейността му.

(СН)