БСП – Стара Загора, строго осъди посегателството на българския флаг в Северна Македония

247

Позицията е приета на заседание на партийното ръководство

Във връзка с изгарянето на българския флаг в с. Венчани, Република Северна Македония, ръководството на старозагорската организация на БСП излезе с позиция, приета на 18 януари по време на заседание на Изпълнителното бюро на Общинския съвет на партията. В нея старозагорските социалисти настояват българското Министерство на външните работи в рамките на своите компетенции да предприеме мерки в защита на националното ни достойнство.

Текстът на позицията гласи:

„Въпреки широко прокламирания Договор за добросъседство и всички дипломатически декларации за съвместна работа между двете държави, за съжаление, действията на изпълнителната власт и на групи граждани на Република Северна Македония говорят точно обратното.

Недопустимо е на територията на страна като Република Северна Македония, която твърдо заявява готовността си да стартира преговори за пълноправно членство в Европейския съюз, да се допуска подобен акт на поругаване на чужди национални символи. Нещо повече – това се случва на публично място, по време на традиционен карнавал, без никаква намеса от страна на органите на реда в югозападната ни съседка, във време на пандемия. Означава ли това, че изпълнителната власт в Република Северна Македония негласно подкрепя вандалската проява на група свои граждани?

На фона на зачестяващите напоследък подобни прояви, както и на обещанията на премиера на Република Северна Македония – г-н Зоран Заев, за предприемане на строги мерки спрямо нарушителите, до този момент няма данни за наложени дори и административни санкции. В крайна сметка на какво да вярваме?

С оглед на гореизложеното и след внимателно проследяване на случващото се през последните дни категорично заявяваме:

Строго осъждаме посегателството върху българското знаме, както и върху всеки друг български национален символ от страна на граждани на друга държава, още повече на територия, пропита с българска кръв.

Заради общото ни потекло, исторически корени и етническа принадлежност апелираме властите в Република Северна Македония за строго съблюдаване на обществения ред и недопускане на подобни прояви.

Настояваме Министерството на външните работи на Република България в рамките на своите компетенции да предприеме мерки, по-строги и категорични с оглед на ефективността им и защита на националното ни достойнство.“

(СН)