БСП пак с напън да сваля правителството чрез ЧЕЗ

230
Стартът на БСП-подписката в Казанлък с участие на тримата депутати от социалистическата партия Драгомир Стойнев, Донка Симеонова и Георги Гьоков

Червените депутати тръгнаха из страната да бунят народа чрез подписка за разваляне на сделката за електроразпределителното дружество

Тримата депутати от БСП от Старозагорски избирателен район -Драгомир Стойнев, Донка Симеонова и Георги Гьоков, стартираха агитация из областта за разваляне на сделката за продажбата на активите на чешкото електроразпределително дружество ЧЕЗ в България. Събиране на подписи от гражданите под мотото „Да спрем сделката за ЧЕЗ“ е новата национална кампания, подета от БСП, скрита зад паравана „национална гражданска инициатива“.

В Старозагорска област подписката стартира от град Казанлък, където в събота се състоя и своеобразен митинг.

„Тази сделка е пример на едно голямо задкулисие, явно е, че този, който вземе тази сделка, ще работи против държавата и ще свидетелства за чешката компания на големия арбитраж, който ЧЕЗ водят. Това показва, че държавата просто липсва и ние искаме народът да се събуди. Тази сделка трябва да бъде отменена и държавата отново и изцяло да си върне контрола, без да има други акционери върху електроразпределителното дружество.“. Това е заявил Стойнев пред част от казанлъшкия актив на социалистическата партия. Според него „все едно местната гумаджийница да купи БМВ, случаят е аналогичен – една малка фирма, без история, никой не я знае и изведнъж купува едно от големите енергийни предприятия в страната“.

„Паралелната държава изкупува стратегически за страната ни предприятия. Стигнахме дъното“, продължил Стойнев и припомнил позицията на БСП или за изцяло държавен контрол (без акционери) върху ЕРП-то, или за разваляне на сделката, ако е нужно чрез международен съд.

Тримата депутати са призовали казанлъчани да се включат в подписката, която, според Областния съвет на БСП, до вчерашния ден е била подкрепена от над 700 жители от Града на розите.

БСП се опитва да повтори
    сценария от 2013 г.

Тогава заради въведени от страна на електроразпределителните дружества корекции в начина, по който се изчисляват и плащат сметките за ток (и вероятно надписани такива), от София, където оперира ЧЕЗ и впоследствие повсеместно в страната, започнаха протести, отначало като граждански, но впоследствие стана ясно, че са дирижирани от опозиционни партийни централи. Уличният натиск обаче стана причината тогавашното правителство на Борисов да подаде оставка.

Сега от БСП вероятно са решили отново да изкарат „призрака“ ЧЕЗ в свалянето на кабинета „Борисов 3“ заради подписания договор за продажба на активите им на неизвестната в България фирма „Интерком“ на Гинка Върбакова, която Драгомир Стойнев сравни с „гумаджийница“. Но пък за разлика от него вицепрезидентът на борда на директорите на ЧЕЗ Томаш Плексач обяви в интервю пред „Лидове новини“, че „Интерком“ управлява значителен брой фотоволтаични централи и не е без име и история“.

Според сайта zakazanlak.com по време на агит-акцията в Казанлък Драгомир Стойнев е заявил, че сделката между ЧЕЗ и „Интерком“ е на 100% непрозрачна.

За прозрачността на сделка, договаряна между две компании, БСП, както и останалите български политически партии, няма как да имат информация, тъй като правилата в бизнеса са различни от тези в партийните централи. Най-тъжното в България се случва, когато политици настояват за контрол на бизнес сделки, които преди това са проспали, а най-жалкото е, когато един политик, който през живота си не е платил от джоба си и една работна заплата, бил той и министър, тръгне да говори за непрозрачност на сделки.

Този път сценарият на БСП за свалянето на правителството вероятно няма да се случи. Но медията ни настоява за отговор на въпроса – докато Драгомир Стойнев е бил министър на икономиката и енергетиката в периода 2013-2014 г. защо е проспал готвената продажба на активите на ЧЕЗ, обявени поне две години по-рано, с каквато информация е разполагала ДА „Разузнаване“? А ако е знаел, защо не е предложил тези активи да бъдат купени от държавата, за което понастоящем ръководената от Корнелия Нинова партия настоява.

Йовка НИКОЛОВА