БСП – Казанлък, иска председателското място в ОбС, въпреки че има само 9 съветници!?

284

Безмерна „упоритост“ прояви БСП – Казанлък, чието ръководство поиска председателския пост в Общинския съвет при 9 спечелени места за съветници от 37-членния му състав.

„Имаме самочувствието на втора политическа сила в общината и търсим споделено управление, имаме основания да отправим още днес покани към лидерите на останалите политически сили за разговори с предложения за бъдеща работа в диалог и консенсус в Общинския съвет, за да бъде променен стилът на управление досега. Резултатът ни мотивира да претендираме за позицията на председател на местния парламент.“ Това е заявила миналата седмица председателката на общинската структура на БСП Румяна Друмева на нарочен брифинг. Според думите й БСП щяла да предложи „споделено управление на всички, за да няма тайни коалиции“.

След като БСП – Казанлък, главоломно се сгромоляса на първия тур в местните избори, въобще под въпрос е какво самочувствие има. Резултатите от 27 октомври сочат, че досегашният кмет Галина Стоянова е получила 55.35% от вота на съгражданите си срещу кандидата на БСП – бивш капитан и настоящ ресторантьор Стоян Петров – 29.06% подкрепа.

Резултатите сочат още, че на първия тур не е бил избран нито един от кандидатите на БСП за кметове на казанлъшките села. (Б.Р. Резултатите от втория тур ще бъдат публикувани допълнително).

Респективно възниква въпросът – на какво основание БСП – Казанлък, има самочувствието да поиска председателското място на ОбС с 9 съветници срещу 13 на ГЕРБ, 8 от коалицията на Ибушев „Алтернатива на гражданите“ и 6 от ДПС.

Дори БСП и ДПС да се коалират предвид добрите си взаимоотношения в Казанлък, сумарно те са 15 гласа. Тоест едва ли неуспелият кандидат за кмет на БСП – капитанът Стоян Петров, би оглавил местния парламент, чието първо заседание е насрочено за 5 ноември.

Интернет телевизията на отявления бесепар Васил Самарски завчера нареди една класация, в която ГЕРБ бил най-губещ в община Казанлък. Безспорен е фактът, че ГЕРБ не само в Казанлък, но и в цяла България намали броя на общинските си съветници. Но в Казанлък, с 53.35%, безспорният победител е избраникът на ГЕРБ за кмет Галина Стоянова. А БСП се срина с капитана-ресторантьор. В настоящата ситуация можем да перефразираме само едно знаково стихотворение на старозагорския дисидент Николай Колев-Босия: „Извади си гредата от твоите очи, не гледай сламката в моите“.

От сега е ясно, че БСП – Казанлък, няма да си изкара гредата от очите си, поставена от сподвижниците на Корнелия Нинова. Но едва ли данъкоплатците на Казанлък ще търпят този деформизъм още дълго!

Йовка НИКОЛОВА

Б.Р. Брифингът, на който ръководството на БСП – Казанлък, заяви намерението си председателят на ОбС да бъде от тяхната партия