БСП-депутати настояха да бъде приета енергийна стратегия

224
Тримата депутати от Старозагорски избирателен район - Драгомир Стойнев, Георги Гьоков и Донка Симеонова, взели участие в брифинга в Стара Загора

„На страната ни е нужна нова енергийна стратегия, която да гарантира посоката на развитие на сектора в следващите 20-30 години. Второ правителство с премиер Бойко Борисов не намира време за анализ и подготовка на такъв сериозен документ, свързан с бъдещето и сигурността на България. Народните представители на „БСП за България“ ще настояваме за изготвянето на подобна визия.“. Това обяви на среща с журналисти в Стара Загора народният представител на БСП Драгомир Стойнев. Бившият енергиен министър от правителството на Пламен Орешарски отбеляза също, че енергийната стратегия на страната е от особено значение за Старозагорски регион, визирайки бъдещето на комплекса „Марица изток“. По думите на Стойнев един такъв стратегически документ ще позволи да бъдат остойностени средствата, необходими за обновяването на мощностите на топлоцентралите в Маришкия басейн, така че те да отговарят на все по-завишените екологични изисквания от страна на ЕК. „Не мога да не поздравя българската страна, че се включи в съдебния иск с Полша срещу приетите на 28 април 2017 г. екологични норми. БСП иска комплекс „Марица изток“ да бъде в добро финансово състояние. Това обаче минава през ясна стратегия за следващите близо три десетилетия“, заяви още Драгомир Стойнев.

Риторично той постави и въпроса за повишаването на цената на въглищата и за състоянието на техниката, с която разполагат миньорите в „Мини Марица-изток“. „Няма как да правим инвестиции и да развиваме нови мощности, ако не знаем какъв е дългосрочният път на страната в енергетиката. Ето защо, ние като народни представители настояваме за дългосрочна енергийна стратегия, да бъдат поканени големите енергийни експерти, да се създаде работна група. Ние от опозицията също ще предложим решения за тези изключително важни проблеми, които засягат националната и социалната ни сигурност. Не желаем отново да се работи на парче“, допълни Стойнев.

От БСП не пропуснаха да коментират и темата, свързана с продажбата на активите на чешкото електроразпределително дружество ЧЕЗ в България. Участвалите в брифинга депутати от БСП – Драгомир Стойнев, Георги Гьоков и Донка Симеонова, призоваха държавата да не взима акции в сделката, а да придобие на 100% всички активи на компанията ЧЕЗ. Отправен беше и призив българските граждани да се включат активно в инициираната от социалистическата партия подписка за прекратяване на сделката. „Не приемаме факта, че никой в страната ни не може да каже кой стои зад фирмата на Гинка Върбакова. Изведнъж се оказа, че всички институции са изплашени и мълчат. Тази сделка не отговаря на интересите на страната ни, тя не е между две частни компании, а е сделка между частен български предприемач и държавна чешка компания. Големият въпрос е защо липсва сериозен частен инвеститор“, попита Стойнев.

Георги Гьоков, от своя страна, постави въпроса кога ще бъде приета система за социално подпомагане на енергийно бедни хора, която да компенсира непрестанно нарастващата цена на електроенергията у нас.

Във връзка с позицията на над 350 членове на казанлъшката структура на БСП Драгомир Стойнев определи, че скандалът в червените редици в Града на розите е продиктуван от нестихващото противоборство между стари и млади. „БСП има устав и той трябва да бъде спазван. Очевидно казанлъшката организация иска да саботира партията, но това няма как да се случи. Имаме пълно доверие в настоящите ни общински съветници в общинския град, а в най-скоро време предстои да бъде избран нов председател“, допълни зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

Живко ИВАНОВ