Броят на нощувалите туристи в Старозагорско падна наполовина

322

Наполовина спрямо януари 2020 година е спаднал броят на туристите, които са използвали местата за краткосрочно настаняване на територията на област Стара Загора през същия период на новата година, показва справка от териториално-статистическото бюро „Югоизток“.

Ако миналия януари от 51 хотела, хостели, мотели и хижи с над 10 легла са отчели близо 26 000 нощувки, то тази година те са едва 12 494, като услугата е била използвана едва от 5 679 души. Намалял е и броят на местата с 19 на сто и съответно с 9.7% на легловия им фонд.

Едва на 11.3 на сто е възлизала общата леглова заетост, като най-голяма е била в местата с 4 и 5 звезди. Драстичен спад бележат и приходите, които са в размер на 676 677 лв., или с 49.8 на сто по-малко в сравнение с предходния период. Най-голям е спадът (с 62 на сто) от нощувките на чуждестранни туристи, малко по-малък (47.6 на сто) е спадът при българските гости.

В по-малките населени места съществуващите хотели отдавна са със заключени врати, установи репортерската ни проверка. Изключение правят само някои от обектите в курортите Павел баня и Старозагорски минерални бани, на критичния минимум са хижите в Стара планина и Средна гора.

Христо ДИМИТРОВ