Борисов: Ще бъде историческа грешка, ако Скопие не започне преговорите с ЕС

47

„Ние имаме много ясно становище относно присъединяването на Република Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Ще бъде историческа грешка и тежък удар върху народите в тези държави, ако днес не ги допуснем до преговори“. Това заяви българският премиер Бойко Борисов преди началото на Европейския съвет в Брюксел.

„Ние имаме много ясно становище, важни за Балканите, относно Северна Македония и Албания – да им бъде дадена перспектива за влизане в ЕС. Ако не стане, това ще бъде тежък удар за народите от тези страни. Северна Македония като население е колкото София, колкото малък европейски град. Какъв риск е? Изведнъж показваме характер срещу тях, не съм съгласен“, каза още Борисов.

По повод съобщението, че „Фолксваген“ отлага решението си за нов завод Борисов отбеляза, че започналият общоевропейски натиск срещу тях започва да става контрапродуктивен. „Предложили сме терените на „Фолксфаген“, Пловдив, София – с хеликоптер сме ги разкарвали. Ако ни искат – са добре дошли. Ние сме подготвени“, каза още премиерът.

Попитан от медиите относно събитията в Североизточна Сирия, премиерът Борисов заяви: „Подкрепяли сме Турция винаги, когато е имала проблеми с миграцията. Военни действия не мога да подкрепя, никаква солидарност не мога да имам за война към никого, каквато и да е цената на това. За всичко друго сме ги подкрепяли, защото сме партньори в НАТО, комшии сме и те ни пазят от мигрантската вълна, и винаги сме казвали „ефенди, благодаря!“. За войната не могат да очакват подкрепа, там гинат хора“, добави премиерът.