Борисов свика Съвета по сигурността: Събитията с вируса в Италия се развиват главоломно

82

По време на срещата си днес в Министерския съвет с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон премиерът Бойко Борисов е засегнал и темата за заплахата от разпространение на новия коронавирус в Европа.

„Със събитията в Италия главоломно се развива ситуацията и може би ще ни трябва общоевропейско решение как да действаме“, отбелязал Борисов по време на срещата, цитиран в съобщение на правителствената пресслужба.

От МС същевременно съобщиха, че премиерът свиква извънредното заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на вируса COVID-19. Заседанието започна в 16:30 часа.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъдат обсъдени данни за разпространението на заболяването, предприетите срещу него мерки в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия, пише в съобщението.

Какво се случва в Италия

Шести смъртен случай от новия коронавирус бе регистриран в Италия, а броят на заразените в страната надхвърли 220, предадоха световните агенции, като се позоваха на властите, предаде dir.bg.

Най-много от тях – 170, са в Ломбардия.

Случаи на заразата бяха открити и в други северни италиански области – Венето, Пиемонте и Емилия-Романя. В централната област Лацио, която включва столицата Рим, бяха открити двама носители на вируса, но те са заразили в чужбина.

Тревога в България и Бавария

Също днес вътрешният министър Младен Маринов и баварския му колега Йоахим Херман са обсъдили мерките, които трябва да бъдат взети за ограничаване на коронавируса в Европа. След срещата Маринов заяви пред журналисти, че ситуацията в Италия е притеснителна и затова трябва да се планират бързи и ефективни общи действия за ограничаване на вируса.

„Всяка страна трябва да вземе своите мерки за охрана на границите и при проява на симптоми да се реагира спешно. В момента има срещи между различни институции, преглеждат се и планове, за да сме ефективни ако се появи заплаха за страната“, заяви Маринов.

„Обезпокоени сме от събитията в Северна Италия, до момента там не е установен източникът на разпространение. За нас в Германия, а и за всички нас в Европа, е важно този вирус да не се разпространява“, отбеляза Херман.