Борисов разпореди зелен коридор за ваксинация на всеки желаещ

43

Здравните власти ще гонят по 10 000 имунизирани на ден

Премиерът Бойко Борисов разпореди днес на здравните власти да осигурят зелен коридор на всеки желаещ да се ваксинира, докато хората от приоритетните групи се колебаят. Той поиска и ускоряване на ваксинацията, така че на ден да се имунизират по 10 000 души вместо сегашните 4 500 през седмицата, предаде mediapool.

„Четвърта фаза от ваксинационния план ще бъде обединена с другите етапи. В болниците в страната ще бъдат създадени и „зелени коридори“, за да може процесът да бъде ускорен, включително и през почивните дни“, разпореди Борисов. По думите му така процентът ваксинирани ще се повиши много, „ще имаме още по-голям щит срещу пандемията и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, каквито има в другите държави“.

Здравният министър Ангелов съобщи по-късно, че електронното записване на час за ваксинация през е-регистър ще започне в началото на март. То ще става в 4 лесни стъпки – попълване на лични данни (имена, ЕГН), избор на място за ваксиниране, дата и час и предпочитана ваксина. В петък той се запозна с разработката на е-системата за запазване на час от „Информационно обслужване“. Министър Ангелов уточни, че към 18 февруари 25 441 души са ваксинирани с втора доза, а 90 514 са общо поставените дози.

Директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че до края на деня ще получим доставка от 57 600 дози от ваксината на AstraZeneca. Следващата седмица се очакват нови 180 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини, а през месец март ще бъдат получени около 500 000 дози.