Борисов: Не съм ходил ни на летни, ни на зимни сараи

44

Протестът снощи бе добре сглобен, заяви премиерът

„Понеже ми е много мила държавата, толкова много неща се правят, че не ми се иска от глупост да се разруши и дълги години след това да има много, много проблеми, а България го е правила това много пъти с грешни решения. Иска ми се да го предотвратя“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който даде днес пресконференция в Гранитната зала на Министерския съвет, предаде dir.bg.

„Иска ми се да предотвратя разрушаване на държавата. Как се разви събитията на медицинските сестри пред парламента.

Сценарият продължава“, заяви Борисов.

Той коментира и случая от вторник, когато охрана от НСО не го допусна до плажа в база „Росенец“ Христо Иванов:

„Преди два дни се разиграва следната случка, не скеч, случка. Видимо публични лица – Христо Иванов е бил вицепремиер, министър, всички го познавате. Дебаркира, видимо с провокативна цел като Христо Ботев на Козлодуй, носи знаме. Видно отива там с цел. Абсолютно не го виня. Никакъв упрек, отива там със своята цел. Приемаме, че е най-добронамерена. Как бива посрещнат? Там се е очаква, че е ВИП-ът, не е на плажа, не се пече. Нищо не налага такива действия на двамата-трима охранители.

И аз просто виждам артисти, единият леко върви, носи знаме, а другият го бута до водата, докато джапне във водата. И вече това, което е върхът на възмущението ми, сержанти ли са, офицери ли са. Президентът Радев ще ни каже какви са, хвърлят знамето, като знаят, че това нещо се снима. И тези охранители правят всичко възможно това да е най-автентично. Свършва сценката, качват се на колата и отиват – къде? – да подкрепят.

Какво прави Христо Иванов, да подкрепи или да протестира, пред този, който пряко отговаря, по закон за НСО. Какво казва, че ще държи Борисов отговорен. За кое? Четири години президентът Радев ръководи пряко, непосредствено, контролира НСО. Не могат да си изкривят душата и да излъжа. Когато са ми пращали за началници и зам.-началници, никога не съм се противил. Закон нямаше за НСО, ние направихме“, категоричен беше Борисов.

Сега искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно, само че аз публично съм им благодарил за всички случаи, когато като партия в парламента са ме подкрепили. Никога не сме делили кметовете и винаги по-равно сме подавали пари,за улици, канализация, нови училища. Нямаше да ни стигнат гласовете за Ф-16, те ни подкрепиха и аз мисля, че няма кой да се съмнява, че по евроатлантическа линия ДПС е прогнозируема партия. Подкрепиха ни за ДДС-то за ресторантите, за книгите“, коментира още Борисов.

Премиерът беше категоричен: „Протестът снощи бе добре сглобен. Христо Иванов протестира срещу тези, които го къпаха. И вика: Държа Борисов отговорен. За кое? Президентът еднолично носи отговорност и с назначаването на директора на НСО. Това означава подбора, подготовката и обучението на всички служители. Считате ли, че един средно интелигентен човек, когато го снимат, ще хвърля българското знаме? И те го хващат и го бутат, и гледат в камерата, и джапкат и си пътуват обратно“.

Той заяви, че не е казал и дума, когато прокуратурата влиза в Министерския съвет и научава от медиите, когато задържат и пускат негови министри и зам.-министри.

Премиерът коментира, че протестът снощи е заради това, което се очаква тази вечер. Според него причината за всички действия срещу управляващата партия са заради информацията, че България ще влезе в Еврозоната. Той обясни, че късно тази вечер се очаква и потвърждение от Европейската комисия за това.

„Тези, които протестираха вчера, са алтернативата. Дори си се бяха подредили по министерства. Ако ДПС се изкаже против ГЕРБ, веднага ще спрат да говорят за тях. ДПС – това е сега темата. Когато те подкрепят БСП и Радев – тема няма. Когато подкрепят евроатлантически решения, има проблем. Нито съм ходил на зимните, нито на летните сараи, но много от протестиращите лидери са били там“, каза още премиерът.

Според Борисов целта е нагнетяване на гражданско и етническо напрежение, за което е предупредил министъра на вътрешните работи.

Той се обърна към своите опоненти: „Да проявят малко държавническо мислене. Етническият мир е много важен. Разбира се, общината и областта в Бургас – въпросният бряг дали е плаж, дали не е, трябва да бъде отреден за плаж, и който иска да отиде да плажува. Както на Евксиноград, като туристическа атракция, който иска да отиде да плажува, да снима, да гледа. Това трябва да бъде направено“.