Борисов: ЕК да ни помогне с план за затварянето на ТЕЦ-овете

313

„Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища. България е такава – близо 60% от енергията се произвежда с въглища“, каза Борисов при пристигането си за участие в двудневното заседание на Европейския съвет.

„Нашите разчети бяха до 40% таван на въглеродните емисии, това беше пределът на нашите сили, да се справим сами. Моите политически опоненти в България се надпреварват да говорят как искат да запазят миньорите, мините и топлоелектрическите централи, но в Европейския парламент БСП, ДПС, десните извън ГЕРБ са гласували за 60% таван. Многократно съм говорил, че искам консолидация, разговор за бъдещето на мините, на топлоелектрическите централи, но досега получавах само популистки отговори как централите не трябва да се затварят, докато в Европейския парламент опонентите му гласуват различно“, заяви още българският премиер.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разговарял вчера в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по въпроса за намаляването на употребата на въглища.

Предстои български експерти да изготвят писмо до Еврокомисията, в което да се посочат всички проблеми, които България ще срещне, ако се премине към скорошно затваряне на топлоелектрическите централи.

Днес стана известно, че лидерите на страните членки на Европейския съюз са отложили за срещата си през декември решението за целите за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че по въпроса има остри разногласия между отделните държави.

Припомняме, че Европейската комисия иска понижение от поне 55 % спрямо равнищата от 1990 г., за да постигне съюзът „въглеродна неутралност“ до 2050 г. Сега целта е 40 на сто. Европейският парламент настоява за цел от поне 60 процента.

Единайсет държави от ЕС, сред които Франция, Испания и Нидерландия, подкрепиха в писмо целевото равнище от 55 на сто. Няколко страни от Източна Европа начело с Полша обаче казват, че за тях е невъзможно да изпълнят тази цел, отбелязва Франс прес.

Като средно равнище за ЕС 55 процента е постижима цел, но не и за Чехия, предупреди чешкият премиер Андрей Бабиш.

Разногласията за целите остават силни и Германия, ротационният председател на ЕС, отложи евентуалното решение за срещата на върха на 27-те на 10 и 11 декември.

До края на годината не остава много време и за да може преговорите с Европейския парламент да приключат до средата на декември, министрите на околната среда на страните членки трябва да постигнат споразумение за „тяхната версия за закона за климата“ още на срещата си на 23 октомври, предупреди обаче вчера Паскал Канфен, председателят на комисията на ЕП по околната среда.