Бойкотът на опозицията не е в интерес на българските граждани

64
Спас Панчев

Това твърди независимият депутат Спас Панчев, който скоро напусна коалицията на БСП

Заседанията в парламента тази седмица до голяма степен се гарантират от присъствието на независимите народни представители в пленарна зала. С регистрираните в залата управляващото мнозинство все пак успя да събере кворум за приемане на бюджета на НЗОК, ДОО, както и за новия данък на старите автомобили. Кризата в парламентаризма обаче е налице. В тази връзка „Старозагорски новини“ потърси за коментар независимия народен представител Спас Панчев, който сподели мнението си за неучастието на опозицията в пленарна зала и своята позиция за предложения от финансовия министър Владислав Горанов бюджет за 2019 г.

– Г-н Панчев, с голяма трудност във вторник бе събран кворум за заседанието, на което се гласува бюджетът на НЗОК и ДОО. Няма да е пресилено, ако кажем, че се намираме в парламентарна криза. Какво е Вашето мнение за създалата се ситуация?

– За съжаление, винаги, когато се гледа бюджетът за следващата година в пленарна зала, има подобна практика, при която опозицията всячески се опитва да спре процедурата да не бъде получен кворум и да не се стигне до нормална дискусия. В този смисъл сега това важи с още по-голяма сила, защото БСП и ДПС не се регистрират в началото на заседанията. Желанието и на двете парламентарни групи е да се създадат проблеми на управляващото мнозинство. Само по себе си провалянето на заседание не е нещо, което носи някакъв позитив за формацията, която го реализира. Това показват моите наблюдения като народен представител във вече три парламента. За хубаво или лошо такава е обстановката и в настоящата процедура по обсъждане на бюджета.

– В този смисъл как гледате Вие на действията на Вашите доскорошни съмишленици от „БСП за България“. Това ли е начинът да покажеш несъгласието си с финансовия документ, изготвен от управляващите?

– Когато искаш да защитиш своите тези в пленарна зала, всяка политическа сила използва парламентарната трибуна. Всяка позиция трябва да бъде умело защитена с аргументи към нея пред всички народни избраници. Няма как да защитиш тезата си, когато създаваш проблеми пред протичането на нормалния парламентарен контрол. Не съм забелязвал до сега нещо позитивно да се е случило при такава обстановка в парламента. Според мен е нужен диалог между управляващи и опозиция. Подобен има в отделните комисии, при изработването на становища за даден законопроект или дори бюджета. По процедура опозицията може да използва възможността да прави свои предложения между отделните четения на бюджета. Това е по-голямата възможност да има реален резултат в полза на българските граждани.

– В създалата се ситуация ролята на независимите народни представители значително се повиши. Определят Ви като „златния пръст“, който крепи кворума в пленарна зала.

– Аз съм трети мандат народен представител и не отсъствам от редовните заседания. Смятам, че българските граждани са ни гласували доверие, за да стоим в пленарна зала и да защитаваме техните интереси.

Избирателите от Старозагорско питат защо депутатите от БСП и ДПС получават заплати, след като не ходят на работа

Опитът ми ме кара да имам по-различно отношение към всякакви действия, които са в ущърб на парламентаризма. Ние сме депутати и трябва да работим в парламента и неговите комисии, и да защитаваме интересите на нашите избиратели. Някъде в медийното пространство бе казано, че моят пръст е „златен“, вероятно това е така, защото при 120 регистрирани нямаме кворум, а при 121 заседанието може да започне. Очевидно моето присъствие прави така, че Народното събрание може да работи, което истински ме удовлетворява. Пак казвам, това е нашият ангажимент към българските граждани. Останалото не е отговорно, не е сериозно и не е в интерес на хората, които са ни гласували доверие.

– Към бойкота на БСП и ДПС се присъединява и партия „Воля“. В този смисъл каква очаквате да бъде съдбата на двамата вицепремиери Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, чиито оставки искат политическите партии извън управлението?

– В управлението на страната всеки трябва да мери своите думи. Не можеш да си позволяваш да обиждаш българския народ и определени кръгове от него. Смятам, че Валери Симеонов закъсня със своето извинение към майките на деца с увреждания. Радващото е, че такова все пак имаше. Вицепремиерът се намира на висока позиция в изпълнителната власт и затова трябва да бъде изключително внимателен в изказванията си. За съжаление, този корупционен скандал в Агенцията за българите в чужбина също рефлектира сериозно върху отношенията между управляващите в правителството. На този етап обаче се въздържам от коментар по темата и бих призовал единствено компетентните органи да си свършат работата. Аз се надявам час по-скоро да имаме яснота около този случай. Що се отнася до непрестанните митинги, които виждаме в момента в страната, неминуемо ще доведат до криза в управлението и до предсрочни парламентарни избори през 2019 г.

– Подкрепяте ли така предложения от правителството бюджет за 2019 г.?

– За първи път този бюджет е значително по-социален. Някои казват, че това се дължи на покачването на осигуровките. Не можем обаче да не признаем, че тази година са предвидени увеличения на възнагражденията в администрацията, а с тях и социални придобивки и ръст на пенсиите. Вярвам, че хората ще отчетат това позитивно още в началото на 2019 г. Прави впечатление, че дефицитът, който е заложен, е минимален. Това означава, че няма да има какъвто и да е ръст в инфлационния индекс. 2019-а година бележи 12-ата година от членството ни в ЕС и затова смятам, че българският народ заслужава да живее по европейски. Надявам се, че 2019 г. ще бъде по-спокойна и икономически по-успешна за страната.

Интервюто подготви:
Живко ИВАНОВ