Богато на имоти читалище в Казанлък търси пари от Общината за газова инсталация

641

Едно от предложенията на общинските съветници на БСП в Казанлък в местния бюджет за 2019 година да бъдат заложени средства за изграждане на газова инсталация в сградата на Народно читалище „Искра“ не мина на провелото се вчера заседание на местния парламент. Но пък то беше повод за питане защо едно богато на имоти читалище на пъпа на Казанлък няма възможност да си финансира само газова инсталация.

Питането беше направено от общинския съветник от ГЕРБ Мария Цонева, която в прав текст цитира конкретни имоти и предполагаемите наеми.

Един от апетитните имоти на читалището в центъра на града е известният на всички казанлъчани бар „Градини“. Според действащите в момента общински наредби пазарният наем на имота се изчислява на 4 976 лева, който сметнат за периода от 2010 година до края на 2018 г. възлиза на 480 000 лева.

Другият атрактивен имот отдаден под наем е кафе „Зелено“, намиращо се в сградата на самото читалище – също в абсолютния център на града. Тъй като наемът в централната градска част по пазарни цени върви не по-малко от 1 000 лева за такъв обект, изчисленията за 8 години сочат сума от 96 000 лева.

Читалище „Искра“ има и имоти на улица „Дондуков“ 14 – един апартамент и четири помещения със собствени санитарни възли. Те се намират в сграда ново строителство, в центъра на Казанлък и са предадени във владение на читалището през 2010 година. Ако читалището е било загрижено за собственото си финансово състояние и е отдавало тези 5 помещения под наем през всичките 8 години – от 2010 година досега, при минимален месечен наем средно от 300 лева, то би се получил приход за целия период от 144 000 лева.

Общата приблизителна аритметика сочи, че от всичките си имоти читалище „Искра“ би следвало да получи общо за 8 години около 720 000 лева.

Затова и конкретният въпрос на общинския съветник Цонева е бил: „Как са се управлявали тези имоти и къде са приходите от тяхното стопанисване?“.

„Защото, ако те се били управлявани правилно и икономически ефективно, то средствата от тях биха стигнали не само за изграждане на газова инсталация в сградата на читалището, която е необходима не от вчера и днес, а биха стигнали и за обновление на сградата, и за асфалтиране на паркинга зад читалището, а не гражданите и колите да газят в калта? Освен това тези средства биха били достатъчни и за подпомагане творческата дейност на формациите към читалище „Искра“, а не повечето от тях да търсят допълнителни спонсори за своите изяви“, заключава Цонева.

Конкретен отговор от БСП старейшините очаквано не е бил получен.

Медията ни припомня, че председател на читалищното настоятелство е медийният казанлъшки бос Васил Самарски, бивш областен лидер на БСП и настоящ важен фактор в телевизията на БСП. По непотвърдена информация понастоящем читалището се ползва и за партийни цели.

(СН)

Б.Р. Подробности за бюджета на Община Казанлък, който е бил приет без гласовете на БСП съветниците, очаквайте в утрешния брой на „Старозагорски новини“