Близо 40 автобуса с миньори и енергетици тръгват утре към София за протестен митинг-шествие

1825
Подписката, която стартира в началото на август, събра в подкрепа над 110 000 защитници на комплекс "Марица изток"

Протестен митинг-шествие под мотото „За спасяването на „Марица изток“ ще се проведе утре, 13 октомври, в София.

В ранни зори към столицата ще тръгнат близо 40 автобуса с миньори и енергетици от „Марица изток“, където се очаква в редиците им да се влеят синдикалисти от останалите федерации на КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Шествието ще тръгне в 12 часа от храм „Св. Александър Невски“ и ще продължи до триъгълника на властта, където участниците ще приемат декларация. В 13 часа представители на Инициативния комитет „Марица изток“ ще връчат на служебния премиер Стефан Янев събраните над 110 000 подписа в подкрепа на дългосрочната работа на комплекс „Марица изток“ на въглища… не на газ или строенето на ВЕИ-та на територията на комплекса.

Припомняме, че подписката на Инициативния комитет „Марица изток“ стартира в началото на август т.г. на територията на няколко области, чиито граждани работят в комплекса, а основните искания са: Запазване работата на комплекс „Марица изток“ на въглища, осигуряващ хиляди работни места, енергийна независимост и национална сигурност на РБългария, до изчерпване на количествата; Преразглеждане на позицията на България пред ЕК относно поетите ангажименти по „Зелената сделка“; Включване на централите от комплекс „Марица изток“ в Плана за възстановяване и устойчивост чрез въвеждането на нови иновативни технологии за работа на въглища.

Предвид новата ситуация около цената на ел. енергията се очаква основното послание, което членовете на Инициативния комитет „Марица изток“ ще отправят към служебния премиер е българското правителство да преосмисли позицията си относно европейската „Зелена сделка“.

Йовка НИКОЛОВА