Близо 100 камиона и автобуса се включиха в протестното шествие в Стара Загора

877
Протестът в Стара Загора

Транспортни и превозвачески фирми днес излязоха на нов протест в Стара Загора. Близо 100 камиона и автобуса се включиха в автошествието от кв. „Кольо Ганчев“ до Детелината на АМ „Тракия“. С действията си превозвачите подкрепиха националния протест на своите колеги в столицата и страната. Заетите в бранша отново призоваха за намаление на акциза на горивата и премахване на биодобавката, за да бъдат цените по бензиностанциите поносими. Транспортните фирми настояват също за прекратяване на разширяването на ТОЛ системата и спиране на нейното поскъпване. Протестиращите подчертаха, че увеличените разходи в изминалите 8 – 9 месеца са изправили пред фалит по-малките фирми. По думите им, ако не бъдат чути, драстичният скок в разходите за превоз и транспорт ще се калкулира в по-високи цени за крайните потребители.

Протестът на превозвачите идва след нова среща с премиера Кирил Петков, която според участниците е преминала в условията на диалог между двете страни, но без конкретни решения. Припомняме, че първият разговор между бранша и министър-председателя приключи със скандал, след като Петков посочи вратата на девет от десетте участници в дискусията.

Днес протестът в Стара Загора отново стартира в 10 часа на една от бензиностанциите в кв. „Кольо Ганчев“, а час по-късно започна протестното шествие, съпроводено от служители на МВР. За разлика от предния протест, днес превозвачите заявиха готовност за по-категорични действия с цел исканията им да бъдат изпълнени.

Междувременно националните информационни агенции съобщиха за три протеста под прозорците на премиера Кирил Петков.

Протестиращите от столичния градски транспорт, таксиметрови шофьори и превозвачи освиркаха правителството и скандираха „Оставка“. По-рано те бяха и пред Министерството на финансите. Протестиращите призоваха Асен Василев да излезе при тях, но ги посрещна полиция.

Живко ИВАНОВ